Når man taler om dansk fodbolds adgangsbillet til den professionelle fodbold, så kan man ikke komme uden om Per Røntved.

Derfor er det også en af de vigtigste spillere i dansk fodboldhistorie, der nu er gået bort i en alder af 74 år efter længere tid sygdom.

Per Røntved spillede 75 landskampe i rødt og hvidt og scorede 11 mål. Han var også den første til at opnå 75 landskampe for Herrelandsholdet. Han var anfører i 38 af landskampene.

Et af Per Røntved største øjeblikke på landsholdet var i Idrætsparken den 3. juni 1981. Her var det hans gyldne venstreben, der sparkede Danmark tættere på et af de mest bemærkelsesværdige resultater i dansk landsholdshistorie på dansk grund. Hans 1-0-mål skabte grundlaget for Danmarks 3-1-sejr over italienske verdensmestre, som kun tabte denne kamp, før de løftede trofæet. Sejren blev startskuddet for det succesfulde danske 80’er-landshold.

Røntved startede sin fodboldkarriere i Brønshøj Boldklub, som han spillede 116 kampe for, inden han blev professionel i den tyske storklub Werder Bremen. Det var Danmarks senere landstræner Sepp Piontek, som hentede ham til klubben.

Her opnåede Per Røntved status som ’den bedste libero siden Franz Beckenbauer’. I sine knap syv sæsoner i den tyske klub ved Weser-floden oplevede Per Røntved alle aspekter i professionel fodbold, som han også kommenterede kritisk og kærligt på i sin selvbiografi ’Fodbold på Vrangen’.

Efter hjemkomsten fra Tyskland lavede han 29 mål i 114 kampe for Randers Freja (1979-82) og et enkelt for Hvidovre IF i 1983, hvorpå han rejste til USA og spillede indendørs for Wichita Wings.

I 1972 blev han kåret som ’Årets Spiller’ i Danmark, og han blev optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2011.

Æret være hans minde.