Per Røntved

Per Roentved

Libero betyder på italiensk ’den frie mand’ – også i Bundesligaen. Det var den rolle, Per Røntved spillede i SV Werder Bremen.

Reelt er ingen professionel fodboldspiller fri, men mere eller mindre underlagt et system, som umyndiggør ham. Med mindre han er modig og samtidigt dominerende på banen.

Jo bedre han spiller, jo mere kan han tillade sig. Om end til en vis grænse, der langt fra er så vidtrækkende som i det demokratiske system, han er en del af.

I sine knap syv sæsoner i den tyske klub ved Weser-floden oplevede Per Røntved alle aspekter i professionel fodbold, og dem kommenterede han undervejs kritisk og kærligt i sin selvbiografi ’Fodbold på Vrangen’.

Per Røntved var anfører for landsholdet i 38 af sine 75 landskampe, deriblandt i den olympiske slutrunde i 1972. Han fik to særlige julegaver det år: først blev han kåret som ’Årets Spiller’ i Danmark, og dernæst hentede Sepp Piontek som cheftræner i SV Werder Bremen ham til Bundesligaen, hvor han opnåede status som ”den bedste libero siden Franz Beckenbauer”.

Per Røntved var udpræget venstrebenet. Til gengæld var han så god med det, at han næsten kunne skrælle en appelsin med foden. Hans boldbehandling, skudstyrke og placeringsevne var imponerende ligesom hans styrke i luftspillet. Mange af de 40 mål, han scorede i 194 kampe i Bundesligaen, var med hovedet.

I juni 1984 pådrog han sig en alvorlig hjerneblødning i en hoppe-konkurrence med sin lillebror Kim, men i kraft af sin ukuelige viljekraft og sit smittende humør lykkedes det ham at begrænse skaderne og med kun én bevægelig arm endda at blive en habil golfspiller, der har præsteret et hole-in-one på hjemmebanen i Fårevejle.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2011
Født 27. januar 1949 på Frederiksberg
Klubber: Brønshøj Boldklub • SV Werder Bremen • Randers Sportsklub Freja • Hvidovre IF • Wichita Wings
75 landskampe • 11 mål (1970-82)

Se spillerstatistik for Per Røntved.
Hør interview ifb. m. landsholdets 100 års jubilæum.