Torsdag formiddag blev der afholdt den årlige FIFA-kongres i Doha i Qatar med deltagelse af blandt andet DBU’s formand, Jesper Møller, næstformand Thomas Christensen og direktør Jakob Jensen. 

Til kongressen var der fokus på den aktuelle situation med Ruslands invasion af Ukraine, om udviklingen af fodbold på tværs af hele verden samt optakten til VM-slutrunden i Qatar senere på året. 

FIFA-præsident Gianni Infantino lagde i sin traditionelle tale vægt på, at fodbold skal være med til at skabe forsoning og fællesskab i en verden med konflikter.

Den norske fodbold-formand, Lise Klaveness gik også på talerstolen og rettede på vegne af de nordiske fodboldforbund en skarp kritik af FIFA i valget af Qatar som VM-værtsland og et skærpet krav til øget fokus på menneskerettigheder og diversitet i valget af VM-værter:

”Vi har ikke plads til VM-værter, hvor arbejdsgiverne ikke kan garantere frihed og sikkerhed for VM-arbejderne. Vi har ikke plads til værter, hvor der ikke er plads til kvinder. Ikke plads til værter, der ikke kan sikre lovmæssig sikkerhed og respekt for LGBTQ+-personer til dette drømmenes teater,” sagde Lise Klaveness og understregede, at denne holdning deles af de nordiske lande. 

DBU-formand, Jesper Møller, glæder sig over den skærpede tone og det klare fokus på diversitet og menneskerettigheder:

”Beslutningen om VM i Qatar er forkert og kontroversiel. Nu skal vi sikre, at valg af fremtidige VM-værtskaber sker med krav om menneskerettigheder, arbejdsrettigheder og diversitet. Fodbold er fællesskab og respekt med plads til alle, også, når vi vælger VM-værter i fremtiden. De nordiske lande vil fortsat kæmpe for, at disse forhold er i fokus i valget af nye VM-værtskaber,” siger Jesper Møller. 

Forud for FIFA-kongressen havde DBU-formand Jesper Møller stillet forslag om at ændre i FIFA’s regler for afstemninger i FIFA-regi for at sikre større åbenhed og demokrati. Efter et møde i FIFA Council blev forslaget dog erstattet af en arbejdsgruppe, der skal se på reglerne – de såkaldte statutter – for afstemninger i FIFA. Jesper Møller er udpeget som medlem i arbejdsgruppen der skal komme med anbefalinger forventeligt til næste FIFA-kongres i 2023. 

Læs mere om FIFA-kongressen HER