Det gælder også, når Danmarks bedste klubhold efter en lang sæson bliver kåret til det bedste hold i Danmark. Mesterskaber for klubhold og slutrunder for landshold er fodboldhistorie og minder, vi tager med os. Men minder skabes i lige så høj grad på Serie 4-banerne, eller når syvårige Emma scorer sit første mål.

Fodboldminder er forskellige. Nu skal nye sider af fodboldhistorien skrives. Og fodboldmissionen er, at vi med DBU’s nye strategi for dansk fodbold skal være med til at skabe nye fodboldminder.

For vi har brug for en samlet strategi for dansk fodbold. Mere end 300.000 spiller fodbold rundt om på landets baner året rundt. Der er flere end 100.000 frivillige, trænere og dommere, og så er der millioner af fans, vi gerne vil samle og begejstre. Dansk fodbold skal samle hele Danmark, og der skal være plads til alle uanset køn, etnicitet eller seksualitet. Og så skal der langt flere piger og kvinder på og udenfor banen. For at nå alle vores mål, har vi følgende tiltag:

For det første skal vi vinde på banen. Det gælder alle vores landshold. Ambitionen for 2025 er, at både landshold og klubhold vinder på den internationale scene. Det kræver, vi investerer i det sportslige setup. Derudover skal talentudviklingen fortsat videreudvikles, mens ligaerne skal styrkes. På den måde kan vi skabe endnu større resultater i fremtiden. Men det er ikke kun på banen, vi skal vinde og forbedre os.

Det er vigtigt med bæredygtige og innovative løsninger og faciliteter for at kunne skabe bedre og tidssvarende fodboldoplevelser. Og når Danmark er værter for større turneringer eller etablerer et nyt kraftcenter for dansk fodbold, skal det ske med bæredygtige løsninger, som viser vejen ved at mindske fodboldens miljø- og klimaaftryk.

Dansk fodbold skal også være kendetegnet ved et bedre børneliv. Målet er at skabe verdens bedste fodboldmiljø til glæde og gavn for alle børn. For børnene er det vigtigste, vi har. Det skal blandt andet ske gennem en dedikeret børnestrategi, hvor vi vil hæve kvaliteten af børns træning i et miljø, hvor de trives og har lyst til at blive.

For at fodbolden kan blive ved med at udvikle sig og stå stærkt som Danmarks nationalsport, er der også brug for at forbedre forholdene for fodboldens medlemmer. Vi skal være bedre til at fastholde men også tiltrække nye i fodboldens fællesskaber. Ambitionen er, at vi skal være endnu flere fodboldspillere, frivillige og ikke mindst flere og bedre trænere i Danmark. For de senere år er antallet af medlemmer dalet. Og hvis den udvikling skal vende, kræver det en større viden om, hvordan vi fastholder nuværende medlemmer og tiltrækker nye.

Det sidste vigtige punkt er målet om en stærkere union. Dansk fodbold skal stå samlet gennem fælles spilleregler, faglige kompetencer og en stærk kultur. Alt sammen for at styrke dansk fodbolds fremtid på den lange bane.

For selvom det går godt i dansk fodbold, har vi brug for at sætte os nye mål. Det betyder, der skal investeres i stadions og fodboldcentre, i træneruddannelse og børnefodbold og klub- og landshold. Alt sammen for at få endnu bedre resultater på og udenfor banen. Og hvad hvis vi ikke gør noget? Så risikerer vi at miste titlen som Danmarks nationalsport. Vi risikerer, at andre fodboldnationer går forbi os og børnene vælger andre sportsgrene til, og vi risikerer, at danskerne dyrker mindre motion og mødes i færre fællesskaber.

Vi har en unik mulighed for at realisere alle vores fodbolddrømme. Det skyldes, at regnskabet for 2021 er det bedste i DBU’s historie. Overskuddet skyldes et flot afviklet EM på hjemmebane, vundne landskampe med masser af fans på lægterne, flere kommercielle aktiviteter og partnerskaber og salg af tv-rettigheder til både U21, Kvindelandsholdets samt Herrelandsholdets kampe.

Derfor investeres der nu også mere end 100 millioner kroner i udviklingen af dansk fodbold. Det skal være med til at forbedre forholdene på landsholdene. For når vores landshold har succes, kan vi fortsat generere overskud og på den måde styrke dansk fodbold mange år frem. Det gælder både klubber i Gjensidige Kvindeliga, 3F Superliga og alle 1.600 breddeklubber.

Fodbold spiller også en stor rolle udenfor stregerne. Fodbold har og tager et stort ansvar, og det skal vi blive ved med. For udover at samle og inspirere, så er sporten med til at skabe sundhed og inklusion. Den gør en forskel for tidligere kræft- og hjertepatienter og fællesskabet kan være et samlingspunkt for socialt udsatte. Og så er fodbold en god måde at integrere på. Det gælder både tilflyttere og tilkommere, for fodbold kan samle på tværs af forskelle og på banen er alle ens. Uanset kultur, alder eller etnicitet.

Med DBU’s nye strategi for dansk fodbold skal vi fortsat udvikle, beskytte og fremtidssikre den sport, som dyrkes og elskes af mange. For vi må ikke tage for givet, at fodbold er Danmarks nationalsport. Det er en position, der forpligter og kræver, at vi sikrer dansk fodbold over hele banen. Kun på den måde kan vi være med til at skabe nye og uforglemmelige fodboldminder.

Indlægget er også bragt i Avisen Danmark.