Husk respekten – på og udenfor banen

Mange forældre opfører sig dårligt over for både dommere, trænere og spillere til børnefodbold over hele landet, viser nye tal fra DBU. Det kan skade oplevelsen for børn og voksne. Så husk respekten for hinanden, skriver DBU’s næstformand.

Husk respekten – på og udenfor banen
Af: Bent Clausen, formand for DBU’s breddeudvalg

 

Det går ud over dommeren. Det går ud over træneren. Og det går ud over piger og drenge på fodboldbanen.

Fodboldforældres dårlige adfærd på sidelinjen er fortsat et problem i dansk fodbold. De engagerede forældre hepper på deres børn med råb og store armbevægelser. Men alt for ofte går det galt, når de skælder ud på enten trænere, dommere eller de glade fodboldbørn på modstanderholdet - hvis kampen eksempelvis ikke falder ud til holdets fordel, eller hvis klubben ikke har været tilstrækkelig tydelige omkring forventninger til forældrenes adfærd til fodboldkampene.

 

I DBU har vi de seneste år haft særligt fokus på den dårlige forældreopførsel med kampagnen ’Husk Respekten – også udenfor banen’, hvor vi sammen med klubberne har forsøgt at minde forældre om at opføre sig ordentligt. Vi har netop gennemført en undersøgelse, der viser, at der fortsat bliver talt grimt til særligt dommere – men også til trænere og modspillere.

 

  • 39 procent af de adspurgte forældre, trænere, spillere og dommere har oplevet, at forældre har talt nedsættende til dommere i løbet af de seneste år
  • 20 procent af de adspurgte har oplevet, at forældre har talt nedsættende til spillerne inden for det sidste år

 

De nye tal dokumenterer, at der fortsat er store udfordringer med forældres opførsel på sidelinjen – og at det går ud over både børn og voksne, som alle rammes af den dårlige stemning og adfærd.

Et eksempel er den 22-årige dommer Adam Ganer, der – heldigvis – mest har positive oplevelser, når han dømmer børne- og ungdomskampe. Men en enkelt gang gik det helt galt, da en far opsøgte ham efter en kamp og var så aggressiv og truende, at en anden forælder tilkaldte politiet. Manden truede Adam og hans familie. Den aggressive fodboldfar endte med at få en bøde for sin opførsel.

Den unge dommer er ikke alene med at opleve uacceptabel opførsel fra forældre på sidelinjen. I Ørslevkloster IF ved Skive har klubben tidligere været ude for, at nogle pigespillere gik grædende fra banen, fordi modstanderholdets forældre havde råbt af dem under en børnekamp. Det har fået klubben til at sætte adfærd og respekt på dagsordenen i klubben. Der sættes nu tydeligt ind over for både egne og modstanderholdets forældre, som opfører sig skidt. Det mener jeg, er det rigtige at gøre.

 

Samlet set må vi erkende, at vi sammen har en stor udfordring i dårlig opførsel både på og udenfor danske fodboldbaner. Det er godt og positivt, at forældre engagerer sig i deres børns fritidsaktiviteter. Det er en del af det samvær og fællesskab, der er fundamentet for dansk fodbold og for de fleste idrætsgrene i øvrigt. Men stort engagement bør ikke blive til dårlig opførsel, og det er uacceptabelt, hvis frivillige trænere og dommere oplever at blive overfuset af forældre til børne- og ungdomskampe rundt omkring i landet.

Derfor er vi igen gået sammen med klubberne for at minde om behovet for at forbedre god opførsel, både på og udenfor fodboldbanen. Det gør vi ved at sende plakater ud til klubberne med det klare budskab: ’Husk Respekten’ og en række direkte opfordringer til eksempelvis trænere og forældre:

 

  • Det er børn
  • Fodbold er en leg
  • Det er ikke Champions League
  • Træneren er frivillig
  • Dommeren er et menneske

 

Budskaberne på plakaterne kan virke banale i 2018. Og alligevel må vi både i sportens verden og i det øvrige samfund erkende, at alt for mange mennesker glemmer almen respekt i deres adfærd. Det oplever vi i forældres opførsel på sidelinjen til børnefodbold. Men vi oplever det indimellem også på stadions, hvor fans råber skældsord efter både spillere, trænere og dommere – og sågar efter hinanden. Og vi oplever det i den grad også på sociale medier, hvor vi til VM i sommer så, hvordan aggressive fans truede landsholdsangriberen Nicolai Jørgensen med både tæsk og alverdens andre uhyrligheder efter, at han havde brændt et straffespark i ottendedelsfinalen mod Kroatien.

Både dødstrusler mod landsholdsspillere og skældsord mod frivillige dommere og trænere er uacceptable i dansk fodbold. Vi må sammen sikre bedre opførsel, både på og udenfor banen. For fodbolds og fællesskabets skyld.  

Log ind