Frivillige finder ikke vej uden indsats

Der kan være mange årsager til at blive frivillig - eller til at vælge det fra. Foreninger og klubber kan med fordel tænke ud af boksen for at få flere frivillige med på holdet, lyder det fra en ekspert på området.

Frivillige finder ikke vej uden indsats
Af: Anne Tjell

 

Hvad indebærer det at være frivillig i dansk fodbold? Er det et job, som kræver tid, pædagogiske evner og fodboldtalent? Ikke nødvendigvis, siger Torsten Højmark Hansen, der er rådgivnings- og organisationskonsulent i Center for Frivilligt Socialt Arbejde:

”Manglende viden om frivillighed kan afholde mange fra at forpligte sig. Der er rigtig mange, som hverken bliver spurgt eller opfordret til frivillighed, og de tænker måske også, at de hverken har tid eller overskud til at bruge mange timer ugentligt som træner eller med bestyrelsesarbejde.”

Torsten Højmark Hansen bakkes op af Ida Perin fra Fremad Valby, der har mange års erfaring som både spiller og frivillig træner bag sig:

“Når jeg taler med unge og deres forældre, ved de ikke, hvad det vil sige at være frivillig. Unge fodboldfrivillige får værdifulde erfaringer, gode oplevelser og motionsvaner, som de kan tage med videre i livet. Måske ser det bedre ud på Instagram at arbejde på et børnehjem i Afrika, men det overskud og den feedback, jeg selv har fået fra børnene, er lige så meget værd,” fortæller Ida Perin.

 

Sådan får man frivillige på banen

“Er der virkelig ikke nogen, der har lyst til at dele trænertjansen med mig?,” spørger U10-holdets eneste træner ud i forældregruppen. Der kommer ikke rigtig noget svar, men et par af forældrene undskylder sig med manglende tid eller overskud.

Eksemplet her er ikke enestående. Og udfaldet er sjældent positivt, da forældrene formentlig ikke vil føle sig talt til eller motiveret, forklarer Torsten Højmark Hansen:

“Det, der virker, er, at spørge folk personligt og vise, at du gerne vil dem. Det kan også være i forhold til kompetencer, så en økonom er kasserer eller i forhold til egenskaber, hvis man ved, at en person er omsorgsfuld og rummelig, så er der en stor sandsynlighed for, at man vil være hjælpetræner på det nye U6-hold,” siger Torsten Højmark Hansen.

Ida Perin arbejder i sit forsøg på at skaffe flere frivillige og spillere til klubben også med den personlige kontakt, eksempelvis i tæt samarbejde med lokalmiljøet:

”Vi har for eksempel været ud i udsatte boligområder og banke på. Ved at møde folk og tale med dem om foreningsliv har vi skabt muligheder for nye frivillige kræfter og spillere til klubben,” fortæller fodboldtræneren.  

 

Fællesskab og sagen er vigtigst

Frivillighed berører danskere i alle aldre og motivationsfaktorerne er den samme. 

“Fællesskabet og sagen er det vigtigste for alle. For de unge er det dog også væsentligt med personlig udvikling, mens fællesskabet vægter højere for de ældre,” siger konsulenten i Center for Frivilligt Socialt Arbejde, og uddyber, at frivillighed også er afhængig af livsfaser.

”Mange stopper med det frivillige arbejde, når de stifter familie, og begynder igen, når børnene starter til fritidsaktiviteter. Og efter karrieren er slut, er det også typisk at orientere sig om det frivillige arbejde igen,” afslutter Torsten Højmark Hansen.

Log ind