Hver weekend spiller hundredtusindvis af børn i alle aldre fodboldkampe over hele landet. De kæmper det bedste, de har lært - både for sejren og for sammenholdet og fællesskabet.

De fleste forældre støtter fodboldbørnene på en positiv måde, men desværre er der også forældre, som går over grænsen. Ifølge en ny rundspørge blandt forældre, trænere, spillere og dommere i dansk fodbold har 20 procent af de adspurgte oplevet forældre, der råber nedsættende efter spillere på banen inden for det seneste år.

 

Forældre bør altid udvise god opførsel

Ørslevkloster IF er en af de klubber, der er gået ind i kampen for at forbedre forældres opførsel:

”Vi havde en oplevelse til en kamp, hvor nogle af pigerne gik grædende fra banen, fordi modstanderholdets forældre havde råbt af dem. Det kan ødelægge fodboldglæden, og den opførsel vil vi ikke acceptere”, siger Joan Skovgaard, som er træner og udvalgsformand i klubben.

Ørslevkloster IF har taget aktiv stilling til problematikken og slår ned på dårlig forældreadfærd i både egne rækker og hos modstanderholdene – og mange klubber har valgt at gå samme vej.

Ørslevkloster IF har taget aktiv stilling til problematikken ved at diskutere deres holdninger og forventninger til blandt andet fodboldforældrenes adfærd. En diskussion af et tema, som mange klubber har på dagsordenen og arbejder aktivt for at ændre.

Den gode forældreadfærd er også et område, DBU og lokalunionerne sætter fokus på i uge 39-40. Udover resultater fra undersøgelsen, rammer indsatsen også klubber i hele landet, der blandt andet kan få plakater til klubber med budskaber som ”Træneren er frivillig” og ”Fodbold er en leg”.

 

Stævner med fokus på forældrenes opførsel

I Øster Bording ved Silkeborg oplever de også, at forældreadfærden bliver bedre, når der sættes fokus på den. Nikolaj Faber, der er træner for klubbens U9-hold, gør meget ud af at fortælle alle forældre, hvad der forventes af dem:

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi som forældre forstår, at vi påvirker børnene meget, når vi står og råber og retter på børnene på sidelinjen. Det gør børnene utrygge og usikre. Derfor er jeg med til at arrangere stævner, hvor kun positive tilråb er tilladt, så vi kan skabe et miljø, hvor børnene trygt kan få gode erfaringer,” fortæller Nikolaj Faber.

Ideen har også spredt sig til andre dele af landet. På Lolland-Falster afholder man stævner med fokus på både børn og voksnes gode opførsel, og i Greve er der netop afviklet stævnet ”Silent Saturday”, hvor råbende forældre på sidelinjen er forbudt.