“Er du blind, dommer?”, “Sorte svin!” eller “Hvad laver du?!” Dette er eksempler på, hvad frivillige dommere til børne- og ungdomskampe må lægge ører til fra forældre, som lader temperamentet løbe af med sig i kampens hede.

Og de nedsættende tilråb hører desværre ikke til sjældenhederne, selvom de fleste kampe afvikles uden de store problemer. Inden for det seneste år har fire ud af 10 trænere, dommere, forældre og spillere oplevet nedsættende tilråb fra forældrene mod dommeren

 

Én episode kørte af sporet
22-årige Adam Ganer er dommer og har kun sjældent dårlige oplevelser. Han er generelt tilfreds med at være dommer, men én episode kørte helt af sporet:

“Efter en U14-kamp kommer en utilfreds far hen til mig og er så aggressiv og truende, at en tilskuer ringer til politiet. Han går meget tæt på mig og truer mig og min familie. Mandens opførsel er så uacceptabel, at politiet giver ham en bøde,” fortæller Adam Ganer og fortsætter:

“Jeg har ikke siden haft dårlige oplevelser, men det er vigtigt, at jeg optræder som en autoritet for at skabe respekt og undgå, at for mange blander sig i mine kendelser i en kamp.”

 

Husk respekten  

Den gode forældreadfærd er et område, DBU og lokalunionerne sætter spot på i uge 39-40. Foruden lancering af resultater fra undersøgelsen, rammer indsatsen også klubber i hele landet.

Klubberne kan blandt andet få plakater til ophæng på klubanlæggene med budskaber som ”Fodbold er en leg”, ”Det er ikke Champions League” og ”Dommeren er et menneske” for at hjælpe klubberne med at forbedre den gode adfærd blandt forældrene.

Fra 2019 sætter DBU yderligere vind i sejlene for at fremme det gode fodboldmiljø. Her samles den viden, som allerede er til rådighed til samlede, enkle anbefalinger, og trænere kan komme på kursus for at lære at udvikle og understøtte den gode adfærd i klubberne.

 

Klubberne skal hjælpe forældre

Anders Mahler har været fodbolddommer siden 1981. Han mener, at de negative episoder ofte opstår, hvis kampene ikke falder ud til holdets fordel, eller hvis klubben ikke har fortalt forældrene om deres forventninger til dem.

“Der er indimellem forældre, hvis dårlig opførsel skal stoppes. Jeg mener, at det mest effektive er, at lade træneren tale med dem, inden jeg eventuelt bortviser vedkommende. Det virker bedre, da de to parter jo kender hinanden bedre, slutter han.