Fodbold får ledige akademikere i arbejde
Seks ud af syv akademikere er kommet ud af dagpengesystemet og ind på arbejdsmarkedet, efter de har været en del af et beskæftigelsesprojekt i Næstved, der tager udgangspunkt i foreningslivet.
Ayan Hanna har været ledig akademiker. Men ikke længere. For som en del af et nyt samarbejde mellem Næstved Kommune og DBU Sjælland har han fundet vej til arbejdsmarkedet via en praktik i den lokale fodboldklub. Han har efterfølgende fået læreplads hos en lokal ejendomsmægler.
Ligesom seks ud af syv andre deltagere i projektet har det givet arbejde for Ayan Hanna at skifte jobcentret ud med idrætsbanerne.
Kongstanken bag beskæftigelsesprojektet er, at foreningslivet har adgang til et netværk i lokalsamfundet, som den ledige kan nyde godt af. Og de ledige akademikere kan omvendt hjælpe foreningerne med at få styr på nogle arbejdsopgaver, der ikke ellers vil blive løst, da de er afhængige af frivillig arbejdskraft.
Og det er lige præcis, hvad Ayan Hanna har gjort for Næstved Boldklub. Som en del af sin praktiktid har han lavet en app med et sponsorarkiv, hvor klubben hurtigt kan finde firmanavn og kontaktpersoner. Det har skabt glæde hos både klubben og Ayan Hanna selv.
”Jeg fik den her oplevelse, at ’hold da op, kan jeg finde ud af det’. Jeg har i det hele taget lært meget om mig selv i forløbet, og jeg har fundet ud af, at jeg kan meget mere, end jeg troede,” siger Ayan Hanna.
Beskæftigelsesforløb styrker deltagerne
En af dem, der følger de unge gennem forløbet, er socialrådgiver hos Næstved Kommune, Charlotte Fobian. Hun bider mærke i, hvordan deltagerne udvikler sig under forløbet.
”De her mennesker er blevet løftet. De har de faglige kompetencer på plads og er i forløbet blevet styrket på det personlige plan. Vi ser en klar udvikling, hvor deltagerne åbner sig op og bliver mere rustet til for eksempel en faglig diskussion,” siger Charlotte Fobian.
Derudover har udflytningen af statslige arbejdspladser blandt andet bragt Udlændingestyrelsen til Næstved. Derfor er kommunen også interesseret i at holde på områdets akademikere. Og her er idrætsforeningernes rolle i forløbet vigtig, forklarer Charlotte Fobian:
”Vi er interesserede i at fastholde akademikerne, som en ressource i lokalområdet. Derfor er det vigtigt, at vi har noget at byde ind med til dem. Det har været en øjenåbner for os at se, hvordan idrætsforeningerne har kunnet bidrage til en beskæftigelsesindsats.