Fodbold i skolen giver stærke børn

Eleverne på en række skoler på Bornholm bliver testet i fodbold og sundhed. FIFA 11 for Health hedder projektet og det har haft en positiv indvirkning på børnene.



Børnene er i gang med at lave en FIFA-hilsen. Foto: Kim Holm


Efteråret har lagt sin klamme hånd over Nyker Stadion, som lægger græs til udendørs idrætstimer på Bornholms Frie Idrætsskole. En fugtig grønsvær og en strid kuling fra vest forhindrer ikke de 19 elever i 5. klasse i at knokle løs med fodboldtræning.

Sammen med jævnaldrende elever på Søndermarksskolen i Rønne og Hans Rømers Skole i Aakirkeby deltager 5. klassen i projektet ’FIFA 11 For Health’. Det er et tremåneders sundheds- og læringsprojekt, som sidste år blev testet på ni skoler i Danmark med rigtig gode resultater.

”De har virkelig flyttet sig på mange parametre,” vurderer idrætslæreren, Karina Juul Schou. ”Vi har lavet en række tests, hvor eleverne fik målt højde, vægt, fedtprocent, muskestyrke, balance, kognitive egenskaber samt en yoyo-løbetest,” fortæller Karina Juul Schou.

Evalueringerne viste, at eleverne fik øget deres sundhedsviden. Den sociale trivsel og ikke mindst den generelle sundhedstilstand fik også et løft – blandet med positive effekter på kropssammensætning, blodtryk m.m.

”De, der ikke går til fodbold, har udviklet sig rigtig meget, og på det fysiske plan har alle rykket sig. Det er blandt andet den her kombination af leg og småspil, der gør, at eleverne får lyst til at løbe mere, end de ellers vil gøre,” fremhæver Karina Juul Schou.

Masser af bold og viden

"FIFA 11 for Health" starter med boldøvelser, fortrinsvis to og to, for ligesom i dagens klubfodbold i Danmark er mantraet, at hver spiller skal være mest muligt i boldkontakt, ligesom eleverne hele tiden er i bevægelse. Ingen står stille. Der er indlagt små konkurrencer i øvelserne for at øge motivationen, og der sluttes af med klapsalver til vinderne.

Efter øvelserne gennemgår lærer og elever sundhedsbudskaber, som er indlagt i ’FIFA 11 for Health’. Og eleverne kan godt forstå sammenhængen mellem fodbold og sundhed:

”Hvis man ligger i sengen kan man jo ikke spille fodbold,” som en elev fra Bornholms Frie Idrætsskole snusfornuftigt fremhæver.

Der tales også om alt fra hygiejne og kost til viden om alkohol og stoffer, så børnene får en indsigt i flere elementer af at være et sundt menneske.

Flere er blevet interesseret i at spille fodbold

Inden projektet spillede godt halvdelen af klassen fodbold. Af pigerne var det kun Naja, der snørede støvlerne i en klub. Det betyder, at hun i Nyker IF må træne og spille kampe med og mod drenge. Men flere af pigerne i hendes klasse overvejer nu at begynde til fodbold.

”Jeg håber, at vi kan få et pigehold i Nyker næste år,” siger Naja, der også fremhæver, at projektet har lært eleverne noget om sammenholdets betydning, og at hun blandt andet hjælper læreren med at forklare de andre piger om fodboldreglerne.

 Maria er en af de piger, der nu er helt sikker på, at hun vil starte til fodbold – stærkt inspireret af veninden Naja. Maria kan bedst lide kamp og opvarmning, og så de legebetonede øvelser.

”Så tænker vi ikke så meget på, at vi løber,” smiler hun.

Maria føler da også, at hun nu løber bedre, og at hun er blevet bedre til at spille fodbold. Og så synes hun, det er fint, at drenge og piger kan spille sammen, hvilket de fortsætter med i frikvartererne.

Mange af deltagerne spiller ikke fodbold til daglig, men indgår stadigvæk aktivt i "FIFA 11 for Health". Nicholas på 12 år spiller ikke fodbold i klub, men synes, at det er sjovt at blive målt og vejet, og han glæder sig til den nye test i december.

”Jeg var ikke så god til at løbe og styre bolden, men det er meget bedre nu. Og så får man rigtig god hjælp af dem, der går til fodbold,” roser han.

Øgede sociale færdigheder

FIFA-projektet handler i høj grad også om at øge børnenes sociale færdigheder.

”Jeg er lidt imponeret over, hvor gode de dygtige fodboldspillere har været til at få alle til at være med. De fungerer nærmest som hjælpetrænere og instruktører. De er også gode til at stille sig til side og lade de andre komme til,” siger Karina Juul Schou, der har høstet gode fodbolderfaringer i løbet af projektet.

Malthe er en rigtig fodbolddreng, og en af dem som Karina blandt andre roser. Han nyder fodboldtræningen i skolen, selvom den er anderledes end i klubben.

”Bare vi ku’ gøre det her i alle idrætstimer,” smiler han, mens han kigger nærmest bedende hen på sin lærer, der dog stadig mener, det er vigtigt, at eleverne får afprøvet mange andre idrætsgrene, hvilket ligger i idrætsskolens koncept.
”FIFA-projektet er helt klart noget, jeg mener, vi bør fortsætte med på 5. klasses-niveau. Det har jeg allerede fået opbakning til fra skolelederen. Og jeg håber, de andre idrætslærere også er positive,” siger Karina Juul Schou og er bestemt ikke afvisende for, at den nuværende 5. klasse kan fortsætte med FIFA-træningen både i 6. og 7. klasse også, hvilket vækker stor jubel hos eleverne.

Mere end bare fodbold

Udover fodbold indeholder programmet ’FIFA 11 For Health’, gribe- og balanceøvelser, fangelege og meget andet.

Fælles for alle øvelserne er, at der altid er en bold indblandet på enten den ene eller anden måde.

I løbet af de 11 uger, kommer eleverne igennem 11 forskellige øvelser, der kombineres med 11 budskaber om sundhed.

- Det er øvelser, sammensætningen af disse og måden, der arbejdes med dem på, der har vist sig at gøre en forskel. Det er virkelig positivt at arbejde med projektet, både for lærerne, eleverne og for os, der står bag projektet, siger Tina Enestrøm, Projektleder for DBU.

Og det er især viden om sundhed kombineret med motionen, der skal bidrage til en positiv udvikling, som de både kan bruge i skolen, på hjemmefronten og i andre sammenhænge.         

Samarbejdspartneren Syddansk Universitet tager ud til alle skolerne og tester eleverne med en konditest og pulsmålere. De vil få målt deres fedtprocent, og derudover skal de måles og vejes.


Fakta

I alt 70 danske skolelærere har været tre dage på skolebænken hos DBU for at blive instrueret i ’FIFA 11 for Health’. Den store succes har betydet, at kurserne fremover vil blive udbudt til op mod 500 lærere over de næste to år.            

3000 5. klasses elever har i skoleåret 2016/17 glæde af fodbold på skoleskemaet.

’FIFA 11 for Health’ blev sidste år testet på 25 klasser. Forskningsresultaterne viser, at eleverne uanset niveau øger deres sundhedsviden, sociale trivsel og ikke mindst deres fysiske sundhed.

’FIFA 11 for Health’ er lavet i samarbejde mellem Dansk Boldspil-Union, det internationale fodboldforbund FIFA og Syddansk Universitet.

2x45 minutter i 11 uger er projektets varighed.   

’FIFA 11 for Health’ er udfærdiget af FIFA i forbindelse med VM i Sydafrika i 2010. Herfra har projektet været i både Afrika, Sydamerika og Asien. Danmark er valgt som det første land i Europa, der skal teste det

For DBU-Bornholm er målet – udover at skabe sundere og mere velfungerende børn – at motivere flere af dem til at starte på fodbold i øens klubber, fortæller projektets bornholmske tovholder, DBU-Bornholms næstformand Morten Blem.           





Du kan læse mere på: http://www.dbu.dk/Nyheder/2016/August/laererne_giver_bolden_op#YxiLB2Gz0PsgksvW.99











Log ind