Formålet med turen er besigtige stadionbyggerierne og gå i dialog med relevante organisationer og virksomheder i Qatar, fortæller DBU’s formand, Jesper Møller, der har et klokkeklart formål med at tage afsted.  

"Vi skal tage debatten med Qatar igen og igen. Vi skal talesætte de problemer, der er i landet og påpege dem overfor myndighederne som en samlet nordisk sammenslutning. Kun på den måde kan der komme reel forandring i Qatar,” siger Jesper Møller. 

Udover fodboldforbund fra de fem nordiske lande deltager næstformand for LO, Morten Skov Christiansen og næstformanden fra den norske arbejderbevægelse, LO Norge. Derudover deltager menneskerettighedsorganisationen Finish League for Human Rights. 

Delegationen skal holde møde med VM-arrangørerne og med den uafhængige, internationale sammenslutning af fagforeninger, Building and Wood Workers International (BWI), der arbejder for at sikre de mange tusinde migrantarbejderes rettigheder i landet. Det er netop lykkedes BWI at indgå en aftale med Qatars myndigheder om fælles inspektioner af migrantarbejderens arbejds- og boligforhold.

"Det er et stærkt signal, at vi kommer fodboldorganisationer, fagforeninger og menneskerettighedsorganisation side om side – ovenikøbet som et samlet Norden. Vi tror ikke på, at isolation og boykot fører til nogen reel forandring. Det gør dialog, samarbejde og kontinuerligt internationalt pres til gengæld. Vi er klar til at løfte vores del af ansvaret, siger DBU’s formand, Jesper Møller.

Turen bliver gennemført i skyggen af heftig debat om det rigtige i beslutningen om at placere VM i Qatar i det hele taget.

"Der er ingen tvivl om, at beslutningen om at placere VM 2022 i Qatar er kontroversiel. Og det er helt klart, at vi mener, at FIFA bør gøre sit yderste for at lægge maksimalt pres på Qatar,” siger Jesper Møller, der har diskuteret den nordiske tur til Qatar med FIFA, der også bakker op. 


Samarbejde med Amnesty International

DBU har samarbejdet med Amnesty International om at forberede turen til Qatar som en del af den samarbejdsaftale, som de to organisationer indgik sidste år. Ligesom Amnesty mener DBU’s formand, Jesper Møller, at kritisk dialog er vejen frem samt, at alle muligheder for at presse på for forandring i Qatar skal gribes. 

"Vi tror på, at vi kan tage små spadestik til, at menneskerettighederne får bedre vilkår i Qatar. Spadestik, der skal følges op adskillige gange og ad utallige veje over de følgende seks år frem til 2022. Populært sagt: man overvurderer, hvad man kan nå på et år, men undervurderer, hvad man kan nå på seks,” siger Jesper Møller. 

Delegationen rejser til Qatar søndag, hvorefter der er officielt program mandag og tirsdag.