DBU-direktør ser fremad efter voldgiftssag
DIF-Idrættens Højeste Appelinstans i dag har afsagt kendelse i en voldgiftssag mellem Spillerforening og DBU. Direktør i DBU, Claus Bretton-Meyer er glad for at sagen er afsluttet, og at fodboldforbundet nu kan se fremad.
Der er brug for afklaring og arbejdsro i samarbejdet om de danske fodboldlandshold.
Sådan lyder det fra DBU’s direktør Claus Bretton-Meyer efter, at DIF-Idrættens Højeste Appelinstans i dag har afsagt kendelse i en voldgiftssag mellem Spillerforening og DBU. Sagen handler om forskellige fortolkninger af de landsholdsaftaler, som blev indgået i marts 2015 efter flere ugers intense og dramatiske forhandlinger.
I kendelsen lyder det:
- At prisen på forsikringer for spillerne godt må stige fra det hidtidige 1,2 til de 2,2 mio kr som Spillerforeningen kræver.
- At DBU får medhold i, hvordan man udregner antallet af dage, hvor spillerne er til landsholdssamling i forhold til forsikringsdækning. Her ville Spillerforeningen gerne udvide definitionen, men det gav DIF-Idrættens Appelsinstans den altså ikke ret i.
- At spillernes fagforening skal have 25 % af de sponsoraftaler, der laves for landsholdene. Dette gælder på alle aftaler på nær for landsholdets tøjsponsor.
- Spillernes fagforening skal spørges hver gang, når spillerne skal optræde i en kommerciel sammenhæng f.eks. i forbindelse med landsholdskampe, hvor sponsorerne laver fx fan-aktiviteter eller lignende.
DBU’s direktør, Claus Bretton-Meyer, tager kendelsen til efterretning og lægger vægt på, at der nu er en afklaring.
“Det er godt at få en afklaring, så vi kan få arbejdsro i arbejdet med vores landshold. Samtidig er det med kendelsen understreget, at vi i de næste landsholdsaftaler skal være meget detaljerede i aftaleteksten. Ellers vil spillernes fagforening tydeligvis udnytte enhver tvivl til at kræve flere penge, som vi så ikke kan investere i talentudvikling, børnefodbold og andre vigtige formål,” siger han.
Sagen har blandt andet handlet om forskellige opfattelser af, hvornår spillernes fagforening kunne gøre krav på deres 25% andel af indtægterne fra kommercielle aftaler.
Spillernes fagforening har krævet andel af det overordnede beløb, mens DBU har fasthold, at det skulle være af de reelle indtægter – fratrukket omkostninger til blandt andet fan-aktiviteter, der er med til at skabe bedre stemning til landskampene og på den måde med til at øge billetsalget, som spillerne også får en andel af. Samtidig har der været uenighed om prisen på forsikring for landsholdsspillerne, hvor Spillerforeningen har krævet næsten dobbelt så meget som der blev betalt i den tidligere landsholdsaftale.
Samlet for sagen betyder det, at DBU samlet set skal betale Spillerforeningen 2,85 millioner kroner.
“Vi lever selvfølgelig op til vores aftaler og betaler nu de penge, der er til gode – lige som vi jo løbende betaler honorar til landsholdsspillerne. Men vi har også ansvar for at investere i børnefodbold og talentudvikling, og når forsikringsaftalerne bliver markant dyrere, er der færre penge til den type investeringer. Og det går ud over fremtidens talenter – og ud over Sofie og Sofus, der spiller u7-fodbold i den lokale klub i Himmelev, Hanstholm eller hvor det nu måtte være,” siger han.
DBU’s direktør vil nu fokusere på det fortsat gode samarbejde med landsholdsspillerne på Herre-A-landsholdet, Kvindelandsholdet og U21-landsholdet. Landsholdsaftalen for Herre-A-landsholdet løber til og med sommeren 2018 og skal genforhandles fra efteråret 2017. Aftalerne for Kvindelandsholdet og U21-landsholdet løber til sommer, og der er planlagt forhandlingsmøder allerede fra i næste uge.