Danmark vandt den første EM-test

Belgierne bliver første modstander for Danmark til sommerens EM. Til aften testede de danske kvinder så holdets niveau i en Bruxelles-forstad, og viste belgierne hvordan EM-(mester)skabet skal stå.

Pernille_Harder_DANBEL_500
Pernille Harder stod for to af Danmarks mål i kampen. Foto: Mirko Kappes

Helt usædvanligt fik Danmark sig til aften en vaskeægte EM-test mod de kommende EM-modstandere fra Belgien. Men træningskampen var allerede aftalt før de to landshold trak hinanden op af hatten til EM-lodtrækningen midt i november, og det gav begge trænere en gylden mulighed for at teste deres egne spillere mod en direkte potentiel stopklods for EM-medaljer, når det gælder til juli 2017.

Opgøret var det 10. mellem de to mandskaber, og indtil aftenens kamp havde Danmark kun lidt et enkelt nederlag mod belgierne. Det var til gengæld også det seneste af de ti opgør, der blev spillet i foråret ved Algarve Cup. Her tog Belgien en kneben 2-1-sejr over danskerne.

I aftenens opgør var det dog danskerne, der kom hurtigst og bedst ud af omklædningsrummet. Danmark stod for kampens første chance, da Sanne Troelsgaard fik en udstrakt tå på et indlæg fra danskernes højreside. Og de danske kvinder fortsatte det høje pres på belgiernes banehalvdel.18 minutter inde i kampen gav det pote, da Simone Boye efter et godt, gammeldags klumpespil foran belgiernes keeper kunne sparke bolden i nettet til 1-0.

Danskerne fortsatte det solide spil, og første halvleg bød på en noget ulige fordelt boldbesiddelse med klar fordel til danskerne. Belgierne bed dog fra sig, når bolden endelig var på deres fødder og kom frem til en afslutning tæt på Stina Lykkes mål ti minutter før pausen.

Johanna Rasmussen kunne som kun anden danske kvinde nogensiden fejre 150-kamps jubilæum med kampen i Tubize, og var tæt på et jubilæumsmål kort før pausen, da hun ramte et indlæg noget skævt fra banens højreside, og bolden gik nogle meter forbi det belgiske mål.

Nedsat tempo gav plads til belgierne
Efter 15 minutter i et tiltrængt varmt omklædningsrum væk fra Belgiens aftenkulde kom Danmark på banen, som de startede kampen med en enkelt undtagelse i Mie Leth Jans, som efterlod venstrebacken til Cecilie Sandvej. Danskerne sluttede første halvleg i et lavere tempo end i begyndelsen af kampen, og fortsatte det lidt nedskruede pres i anden halvlegs første minutter. Det gav mere plads til belgierne, der samtidig valgte at sætte sig højere i banen og tættere på de danske spillere.

Det høje pres gav belgierne en god mulighed, da holdets nummer 9 alene foran mål testede Stina Lykkel. Heldigvis vandt Stina Lykke den kamp med en stærk fodparade. Belgierne fortsatte deres aktioner højt på banen, men det resulterede også i danske chancer foran den belgiske keeper og et ensomt forsvar. Et godt opspil efter en times spil af danskerne endte med en friløber til Pernille Harder, der i første omgang tog stolpen til hjælps, men efterfølgende fik placeret en hård inderside i nettet. 2-0 til Danmark.

Tilskuerne på stadion i Tubize nåede knap at komme sig over skuffelsen over den danske føring, før de kunne rejse sig og juble. To minutter efter det danske mål placerede den belgiske offensivspiller Vanmechelen et frækt lop over Stina Lykke. 2-1 og spændingen var tilbage i kampen.

Spændingen varede dog ikke mere end et par minutter, hvor Frederikke Thøgersen efter en flot solo-tur spillede Pernille Harder fri foran mål. Anføreren afsluttede mod mål med et lille, elegant lop over den belgiske keepers fod - 3-1 til Danmark.

Dommerens slutfløjt markede en sejr til Danmark og en flot afslutning på sæsonen for det danske landshold. Og ikke mindst en fin test for det danske landshold, der krydser klinger med Belgien igen den 16. juli 2017 til den første kamp ved EM.

Efter kampen udtalte den danske anfører Pernille Harder således: "Det er svært at sige hvor meget sådan en her kamp kommer til at betyde for et EM, for der er lang tid til. Begge hold kommer til at stå anderledes til sommer, men det er selvfølgelig rigtig godt, at vi vandt. Første halvleg har vi styr på dem og får gode chancer, men de slutter bedst af. Det var en god fight igennem hele kampen. Jeg synes, at der er rigtig god optimisme mod det nye EM-år - vi slutter året godt af og vi går ind i 2017 med selvtillid."