Børn bliver sunde og sociale af fodboldskoler

DBU´s fodboldskoler kan næste år kan fejre 25 års jubilæum. Skolerne giver børn motion og bevægelse, fællesskab og venskaber. Lad os få flere til at få glæde af fodboldens muligheder.


Deltagere og træner på DBU´s Fodboldskole i Hvidovre 2015. foto: fodboldbilleder.dk


På sin vis var i mandags en dag som så mange andre. Og så alligevel ikke: For godt 16.000 danske børn var det den første dag på årets fodboldskole og dermed den første dag på en kæmpe oplevelse, de formentlig vil huske i mange år frem.

På AIA Tranbjergs baner i Århus var det ingen undtagelse. Her har 385 børn haft en forrygende uge på landets største fodboldskole.

I sin tid begyndte jeg som fodboldskoletræner for at kunne bidrage til at give børn gode oplevelser i skoleferien – når nu forældrene ofte skulle på arbejde. Mange gange har jeg tænkt, at det måtte være sidste år – men jeg kan ikke lade være. Fodbold kan noget særligt, når børn møder hinanden for første gang og får nye venner, nye oplevelser og glæden ved at spille fodbold, uden at det nødvendigvis handler om en sejr hele tiden.

Oplevelserne i AIA Tranbjerg står ikke alene.

I denne uge har ikke færre end 128 fodboldklubber taget imod over 16.000 børn, og til august forventer vi, at 27.000 danske børn har været på DBU’s Fodboldskole.

Og fodboldskolerne er meget mere end bare en pasningsordning for børn, når far og mor skal på arbejde i skoleferien. Fodboldskoler er en unik mulighed for at få motion og bevægelse på en sjov måde. Ifølge forskningen er fodbold den sundeste sport af alle, netop fordi den kombinerer bevægelse og muskelstyrke, så børn – og voksne – leger og glemmer, at de dyrker sport.

Samtidig skaber fodbold en særlig form for fællesskab, selvom de fleste børn ikke kender hinanden i forvejen. Børnene er ofte afventende overfor nye bekendtskaber, men med en bold på banen, kommer de hurtigt i leg og snak – uanset niveau, alder og køn. For fodboldskolen er ikke kun for frisparkshajer og boldkunstnere. Masser af børn uden erfaringer med fodboldspillet kaster sig ud på én af de 264 fodboldskoler landet over. Det handler nemlig om den individuelle udvikling for den enkelte. Og hvem ved – måske kærligheden for fodbolden kommer snigende efter en uge på grønsværen? Det ville ikke være første gang, vi har set det.

Siden den første fodboldskole i 1993 har mere end en halv million børn brugt en uge i sommerferien på at drible, jonglere og lege på fodboldskolen – heriblandt landsholdsspillere som Eriksen og Pierre Emile. Alle har de fået nye fodboldfærdigheder, oplevelser og venskaber. Og fodboldskolens sølvbryllup næste år betyder ikke, at legen slutter her. Tværtimod er der masser af plads til store oplevelser de næste mange år endnu. 

Log ind