MENU

Århundredets kvindelige fodboldspiller kåret

Grundlovsdag blev 100-året for kvinders valgret fejret over hele landet. Fodbold-Danmark hyldede i den anledning kvinderne med at kåre århundredets kvindelige fodboldspiller i Danmark. Hæderen tilfalder landsholdskoryfæ Lone Smidt Nielsen.

Lone_Smidt_500
Lone Smidt i landsholdsdragten i 1980´erne. Foto: www.fodboldbilleder.dk

Kåringen af århundredets kvindelige fodboldspiller i Danmark udløb fra skræddersyede omgivelser: Ved en fodboldturnering for kvinder i anledning af 100-året for kvindernes stemmeret.

Den blev Grundlovsdag arrangeret af Politiken, Eir/Sensational og DBU på Christiansborg Slotsplads, hvor fodboldglade kvinder fejrede sig selv – og hinanden – med venskabelige kampe på DBU´s streetbane. Tidligere landsholdsspillere, håndboldstjerner og profiler fra underholdningsbranchen deltog.

Som (dronninge)kronen på værket – og som en hyldest til kvindefodbolden – løftede DBU sløret for de tre nominerede til århundredets kvindelige fodboldspiller i Danmark.

Det stærke felt af kvindelige fodboldspillere var blevet kogt ned til tre nominerede

KATRINE SØNDERGAARD PEDERSEN

Katrine Søndergaard Pedersen (født den 13. april 1977) er noteret for 210 A-landskampe; flere end nogen anden i dansk fodbold. Hun har i sin 21 år lange karriere været med til at vinde nationale mesterskaber i Danmark, England og Norge. Katrine har haft en unik indflydelse på kulturen i dansk kvindefodbold og er et forbillede for unge talenter.

SUSANNE AUGUSTESEN

Susanne »Susy« Augustesen (født den 10. maj 1956) var 15 år og skoleelev i Holbæk, da hun i 1971 indskrev sit navn med flammeskrift på himlen over Estadio Azteca i Mexico City. Hun lavede samtlige tre mål, da 
Danmark vandt 3-0 over værtsnationen i finalen om verdensmesterskabet foran 110.000 tilskuere. I 1974, da Danmark spillede sin første officielle landskamp, blev Susanne professionel i Italien, hvor hun i løbet af 21 år vandt det nationale mesterskab otte gange og Coppa Italia to gange. Hun blev topscorer i Serie A otte gange og scorede mere end 600 mål.

LONE SMIDT NIELSEN

Lone Smidt Nielsen (født den 1. januar 1961) fik som 16-årig sin debut på A-landsholdet. Hun blev den første, der opnåede at spille 50 landskampe – endda i træk – i en periode, da det var almindeligt med kun tre-fire 
kampe om året. Hun var i 1979 med til at vinde Europa Mesterskabet og havde i midten af 1980’erne en succesrig karriere som professionel i Italien. Lone, der lavede 22 mål i 57 landskampe, blev i 1970’erne og 1980’erne ofte omtalt som verdens bedste spiller.

De tre kvinder har på hver deres måde afsat deres fodboldstøvleaftryk i historien om kvinder i sporten, og de har alle bidraget til, at der i dag er næsten 80.000 aktive pige- og kvindefodboldspillere i Danmark, men det blev Lone Smidt Nielsen, der i sidste ende fik flest stemmer og titlen som århundredets bedste kvindelige fodboldspiller. Med rette, ifølge Frits Ahlstrøm, der er medlem af juryen i Fodboldens Hall of Fame.

”Lone Smidt Nielsen har med sin lange og succesfulde karriere i italiensk fodbold og på det danske landshold været med til at eksponere og udbrede kvindefodbolden til det, den er i dag. Derfor er det helt fortjent, at hun løber med den fornemme titel” siger Frits Ahlstrøm.

Kåringen af århundredets spiller er samtidig startskuddet på DBU´s nye projekt, Pigernes Stemme, der skal sætte større fokus på kvindefodbold. Det tager udgangspunkt i piger fra 13 til 16 år, som gennem målgruppeanalyser skal være med til at udvikle pigefodbolden, og sikre spillerne de bedst mulige forhold.

Juryen for kåringen er nedsat af DBU og bestod af følgende medlemmer:

Mette Bach Kjær (medlem af DBU’s bestyrelse og tidligere landsholdsspiller), Jette Andersen (formand for Fortuna Hjørring og tidligere landsholdsspiller) samt de seneste fire trænere for kvindelandsholdet: Nils Nielsen (siden august 2013), Kenneth Heiner-Møller (2006-13), Peter Bonde (2005-06) og Poul Højmose (1999-2005). Dertil kom juryen i Fodboldens Hall of Fame og alle landets fodboldfans, der via Facebook og Politiken.dk afgav deres stemme.

FAKTA OM LONE SMIDT NIELSEN:

  • Lone Smidt Nielsen (født Hansen) begyndte at spille fodbold i Hover ved Vejle. Hun var kun 2. års junior, da hun blev hentet til Kolding Boldklub, hvor hun straks kom på divisionsholdet og samme år debuterede på landsholdet.
  • To år senere skiftede hun til B 1909. Hun boede dog forsat hos sine forældre i Vejle i fire år. I 1982, efter at have fået en uddannelse som ekspedient og gennemgået en uddannelse på socialpædagogisk seminarium, flyttede hun til Odense.
  • Lone Smidt Nielsen skrev i januar 1984 kontrakt som professionel med den italienske klub Trani 80; tallet stod for det år, klubben blev stiftet.
  • Hun spillede for Trani 80 i to sæsoner, og i dem begge blev klubben italiensk mester. I den første sæson lavede hun 24 mål og i den anden 22, hvad der igen var tilstrækkeligt til at blive topscorer i ligaen.
  • Lone Smidt Nielsen, der i højere grad end nogen anden har eksponeret kvindefodbolden i Danmark, kan glæde sig over, at datteren, 21-årige Karoline, også er aktiv på fodboldbanen, dels for Fortuna Hjørring, dels på landsholdet, hvor hun foreløbigt har været med 17 gange. 

Log ind