Ny undersøgelse: Fodbolddommere elsker at dømme
En ny undersøgelse fra DBU Jylland viser, at de jyske fodbolddommere elsker at dømme fodboldkampe. Frisk luft, motion og det, at være en del af fodboldfamilien bliver nævnt som de vigtigste årsager.
De jyske fodbolddommere må en gang i mellem lægge ører til lidt af hvert, når de passer fløjten på de jyske fodboldbaner. Men hvis man tror, at man er fodbolddommer af nød og ikke af lyst, kan man godt tro om. Fodbolddommerne elsker nemlig at trække i dommertøjet.
Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af DBU Jyllands Dommer HR-gruppe, og som 720 jyske dommere har svaret på.
93,6 procent er enten tilfredse eller meget tilfredse med at være fodbolddommer, mens bare 1,7 procent af fodbolddommerne har en tilfredshed under middel. Hele 85,6 procent forventer at være fodbolddommer om et år, mens 68,9 procent er villige til at dømme endnu flere kampe i foråret end de gjorde i efteråret.
Bløde værdier topper
Når de jyske fodbolddomme skal beskrive, hvorfor de uge efter uge trækker i dommertøjet, er det med klar overvægt de bløde værdier, der bliver fremhævet.
I spørgeskemaundersøgelsen er den suveræne topscorer på listen over årsager således at få frisk luft og motion, mens det at være en del af fodboldfamilien samt at udvikle gode lederegenskaber indtager anden- og tredjepladsen.
Færrest er ifølge analysen fodbolddommere på grund af pengene eller fordi de ønsker at skabe en karriere indenfor dommerverdenen.
Pengene er en appelsin i turbanen
47-årige John Lyngholm startede oprindeligt som fodboldtræner, men fik smag for dommergerningen, da han tog dommerkortet, som en del af et trænerkursus i 2009. Nu er taktiktavlen helt lagt på hylden, og i stedet er det fløjte og dommertøj, som ligger i John Lyngholms sportstaske.
- Jeg dømmer, fordi det passer godt ind i min travle hverdag, og fordi, jeg kommer ud og får noget frisk luft og motion. Og så må jeg sige, at der er et kanongodt sammenhold dommerne imellem, som betyder meget mere, end jeg på forhånd troede, at det ville, siger John Lyngholm, som nu er indrangeret i Serie 2 og når op på 60 til 70 kampe om året.
- Derimod betyder pengene ikke ret meget. I modsætning til de unge dommere, har jeg jo dybest set ikke behov for pengene, og jeg ser det mere som en appelsin i turbanen end som en afgørende parameter for at dømme fodboldkampe, siger han.
Få negative episoder stjæler forsiderne
Formanden for DBU Jyllands Dommerudvalg, Morten Rask Thomsen, er glad for undersøgelsens resultater - men overrasker ham, gør de ikke.
- Det kommer faktisk slet ikke bag på mig, at fodbolddommerne er så glade for at komme ud og dømme fodboldkampe, for det er jo det, jeg hører fra dem året rundt, siger han, og kommer med et bud på, hvorfor mange går rundt med den stik modsatte antagelse.
- Man fokuserer jo ofte på, når det går galt på banen. En enkelt dårlig oplevelse kan jo hurtigt komme til at fylde mere i f.eks. medierne end mange tusinde gode gør, siger Morten Rask Thomsen, som til gengæld er mere overrasket over, at pengene ikke spiller en større rolle i dommernes motivation.
- Jeg havde faktisk troet, at pengene var vigtigere for mange dommere, end de tilsyneladende er. Det glæder mig, for jeg tror på, at de jyske fodboldklubber får endnu bedre dommere, når det er lysten, som driver værket, siger han.