”Det er talentet, der tæller”

Nydanskere trækker i fodboldstøvlerne som aldrig før. Navne som El-haj, Rizvic og Marcondes pryder i dag ryggen på de danske U-landsholdstrøjer. Tendensen opleves også på A-landsholdet.


Pierre Emile Højbjerg og Yussuf Poulsen er to af de spillere med udenlandske rødder, som har fået debut på det danske A-landshold i løbet af 2014. Foto: Fodboldbilleder.dk


Pierre Emile Højbjerg er, sammen med blandt andre landsholdskollegaen Yussuf Yurary Poulsen, frontfigur i kampagnen ”Det er talentet, der tæller”. Foreningen Nydansker står bag kampagnen, som skal være med til at sætte fokus på kvaliteten af mangfoldighed i det danske erhvervslandskab. I kalenderen afspejles sportsstjernerne med ansigtsmaling med flagene fra deres forskellige hjemlande for at synliggøre, at selvom atleterne ifører sig den rød-hvide landsholdstrøje, har mange af dem rødder over det meste af verdenen. Deres succes i det danske idrætslandskab bunder i deres talent, ikke deres etnicitet.  

- Kampagnen kan være med til at styrke en talentdagsorden. At dygtige danskere er en mangfoldig gruppe – og at det er talent og kompetencer, der er afgørende for deres succes, siger projektleder i Foreningen Nydansker Helle Thorbøl Møller og understreger, at foreningen med kalenderen ønsker at styrke inklusionen. 

Dansk fodbold har igennem årene haft held med netop at inkludere etniske minoriteter i fodboldspillet og endda fastholde og videreudvikle talenter til Danmarks landshold, hvis navne ikke nødvendigvis indeholder æ, ø eller å. Nydanskere udgjorde i år 2000 seks procent af samtlige spillere på de danske landshold fra A-landsholdet ned til U16. I 2014 var det tal steget til 17 procent eller godt 50 spillere.

Inklusion er netop ét af nøgleordene hos konstitueret elitechef i DBU Peter Rudbæk, når han fokuserer på potentialet i spillet:

- Fodbold har nogle muligheder, som man bare ikke får andre steder. Det ligger i spillets natur, at man skal arbejde sammen. 

Og det er ikke kun spillerne selv, der inkluderes gennem holdsporten. Også forældre og resten af familien engageres, når søn eller datter spiller bold.

- Alle har muligheden for at være engagerede i klubberne. Man skal tænke det sådan, at hvis man flytter et nyt sted hen, så er det bedste sted, hvor man kan lære nogen at kende – det er en fodboldklub. Her er der plads til alle.

Ifølge forsker Martin Treumer Gregersen er det ikke et tilfælde, at netop fodboldspillet er udbredt blandt nydanskere.

- I en fodboldklub mødes man om en fælles interesse – fra flere forskellige samfundslag. Træneren kan give rum til, at spillet bliver spillet forskelligt. Det handler ikke om hvem, du er – men hvad du gør” forklarer Martin Treumer Gregersen. 

Kalenderen kan købes via Foreningen Nydanskeres hjemmeside.

Log ind