Foto: fodboldbilleder.dk


Sammenlignet med eksempelvis ishockey er fodbold ikke kendt for at være præget af et stort antal hovedskader. Men en hjernerystelse kan have så alvorlige konsekvenser for den implicerede spiller, at der er behov for fokus på området. De nye retningslinjer skal derfor give trænerne enkle og brugbare redskaber til at tackle en situation, hvor en spiller muligvis lider af en hjernerystelse efter en ulykke i kamp eller til træning.

"Vi ser, at symptomerne efter en hjernerystelse kan fortsætte i mange år, hvis den ikke behandles korrekt. Det kan resultere i, at spilleren ikke kan begå sig hverken på banen eller i hverdagslivet. Det er derfor vigtigt, at hjernerystelsen identificeres hurtigt og den rette behandling institueres," forklarer Eilif Larsen, der er medlem af DBU´s medicinske råd. 

Men det kan være svært at få den rette behandling, når kampene spilles på grønsvære i alle dele af landet, hvor der ikke nødvendigvis er en læge til stede. Derfor skal trænere og holdledere informeres grundigt i håndteringen af et hovedtraume.

"Hvis der er den mindste mistanke om en hjernerystelse, skal spilleren med det samme tages ud af spillet. En hjernerystelse forårsager en væskeansamling i hovedet og kan derfor forværres betydeligt, hvis spilleren indsættes i spillet igen og så udsættes for endnu et stød eller fald," siger Eilif Larsen. 

Pjecen med retningslinjerne indeholder blandt andet en række spørgsmål, der kan stilles den tilskadekomne, hvor svarene eller mangel på samme kan være en indikation på hjernerystelse. Der gives også en guide til en balancetest, som kan teste spillerens evne til at udføre simple instrukser og som derved kan fastslå, om hjernen har taget skadet.  

DBU sender retningslinjerne ud til alle klubber rundt om i landet. Du kan også downloade retningslinjerne her.