DBU-ledelse er ikke tilfreds med lovforslag om matchfixing

DBU’s formand, Jesper Møller, glæder sig over at regeringen prioriterer indsatsen mod matchfixing, men savner en række elementer i lovforslaget



Kulturminister Marianne Jelved har fremsat forslag om bekæmpelse af matchfixing, der blev 1. behandlet i Folketinget i den forgangne uge. Lovforslaget vil kriminalisere bestikkelse inden for idrætten og gøre bekæmpelse af matchfixing til en forudsætning for at få offentlig støtte som idrætsorganisation. Samtidig ønsker ministeren at oprette et sekretariat som national platform for bekæmpelsen af matchfixing. 

DBU’s bestyrelsesformand, Jesper Møller, glæder sig over, at regeringen prioriterer indsatsen mod matchfixing og vil kriminalisere bestikkelse inden for idrætten. Til gengæld savner han en række andre elementer i regeringens lovforslag: 

”DBU anser matchfixing som den største trussel mod dansk fodbold og dansk idræt i det hele taget. Derfor støtter DBU en fælles statslig indsats mod matchfixing og bidrager gerne til både opklaring af sager og udbredelse af information på området,” siger han. 

Konkret har DBU overfor Kulturministeriet foreslået en række yderligere tiltag: 
  • Spil på egne kampe skal kriminaliseres med bestemmelse i straffeloven. 
  • Lovforslaget begrænser til et bestemt niveau – ‘oprykning til Danmarksserien eller højere’. DBU mener, at alle niveauer bør være omfattet. 
  • Lovforslaget lægger op til at være et supplement til straffeloven med en strafferamme på et år stigende til to år. DBU foreslår, at kriminalisering af bestikkelse inden for idrætten alene skal placeres i straffeloven og have op til seks års fængsel, baseret på erfaringer fra udlandet. 
  • Der bør skabes klarhed om pligten til at dele oplysninger til efterforskning mellem idrætsorganisationerne og spiludbyderne. 
  • Der bør etableres en særlig domstol med specialviden på området. 
• Der bør ske en styrkelse af politiets muligheder på området, flere redskaber og flere ressourcer. 

”Det er vigtigt, at matchfixing straffes så hårdt som muligt for at udvise en fuldstændig nultolerance. Det nye lovforslag er et skridt i den rigtige retning – men slet ikke nok. Der bør tages yderligere en række tiltag, så vi sammen bekæmper matchfixing mest muligt,” siger Jesper Møller. 

DBU har indført en række yderligere skærpelser af reglerne om matchfixing, senest med forbud mod spil i egne rækker samt udvidelse af oplysningspligten. Derfor mener DBU’s bestyrelsesformand, at der bør ske en yderligere skærpelse af lovgivningen på området. 

”Bekæmpelsen af matchfixing er et fælles ansvar – det kan hverken DBU eller andre idrætsorganisationer løse alene. Derfor er det vigtigt, at vi snarest tager yderligere tiltag i kampen mod disse ugerninger, der skader idrætten på alle områder. Samtidig vil vi senere på året sætte gang i en kampagne, der styrker information om matchfixing til hele fodbold-Danmark,” siger han. 

Læs mere om DBU’s indsats mod matchfixing her 

Log ind