MENU

Hvad vi kan lære af Champions League

Hør om de seneste globale trends i fodbolden med udgangspunkt i Champions League og VM-slutrunden, når trænerprofiler diskuterer netop fodboldens tendenser for trænere på alle niveauer på Store Trænerdag i Brøndby den 29. maj. Tilmeld dig nu!

Christiano Ronaldo og co viste skræmmende styrke, da holdet tirsdag aften sikrede sig en plads i CL-finalen efter en 5-0 sejr over de forvarende Champions League mestre fra Bayern München. På Store Trænerdag ser flere trænerprofiler på tendenserne i blandt andet CL. Foto: www.fodboldbilleder.dk


Da Real Madrid tirsdag aften vandt overbevisende samlet 5-0 over de forsvarende Champions League mestre fra Bayern München, og deres rivaler fra Atlético Madrid onsdag aften gentog kunststykket, blev der uden tvivl noteret flittigt på blokke rundt omkring blandt Ancelottis og Simeones trænerkolleger.

For det går rigtig hurtigt – ikke kun med bolden på græstæppet men også uden for banen, når vi taler om udviklingen af fodboldspillet. Men hvad er de seneste tendenser og trends i spillet på allerhøjeste niveau, og hvilke trænertyper når længst?

Netop dette sætter DBU fokus på, når der afholdes Store Trænerdag Kristi Himmelfartsdag den 29. maj i Brøndby. Her vil trænerprofiler som blandt andet landstræner Morten Olsen og tidligere Superliga-træner og DBU Trænerinstruktør, Poul Hansen, diskutere og afdække de seneste trends i fodbolden med udgangspunkt i netop Champions League og det kommende VM i Brasilien. En udvikling Poul Hansen selv er lidt overrasket over:

”Ja, det er jeg, fordi tidligere har det jo været meget med udgangspunkt i, at man gerne ville beskytte bolden meget – man har lige skullet finde lidt ’fred og ro’, gode positioner og vinkler. Spillet er i dag blevet meget mere anarkistisk, dynamisk og ikke mindst fleksibelt. Mindre organisation, presset er hårdere og mere aggressivt – og så er tiden på bolden meget hurtigere,” lyder det fra Poul Hansen, og uddyber med udgangspunkt i de to seneste CL-kampe:

”Tag blot Real Madrid – i de afgørende situationer har man iscenesat tre nøglespillere, der er helt ekstraordinært hurtige - og så accepterer man bare, at det er sådan spillet skal være, og så er resten lidt ligegyldige. Atlético tager et andet udgangspunkt. De har valgt at være enormt aggressive, så modstanderen aldrig tror, de har mødt noget lignende, SAMTIDIG med at de er fantastisk gode fodboldspillere. De er enormt dygtige til at lægge et kæmpe pres på modstanderen - konstant. De bedste hold er rigtig gode til at holde på bolden – de gør det bare på forskellige måder. Og så er de rigtig gode til at udnytte de spillere, man ved der gør en forskel.”

Men hvordan ser det ud sammenlignet med tendensen i den danske Superliga?

”Man spiller ikke med en så stram en organisation, som man måske ser i Danmark. Når den første spiller går i pres, jamen, så må resten af holdet bare følge med. Ikke noget med at vente på at finde de rette positioner. Spilsystemer er mindre vigtige, og der er en større fleksibilitet i de hold, der gør det godt internationalt. Vi har i Danmark nok også et større fokus på, at vi skal finde en måde at spille på – og det skal man selvfølgelig også, men internationalt synes der at være en større fleksibilitet i forhold til spilsystemer,” vurderer Poul Hansen.

Selv om vi taler om tendenser blandt de største europæiske hold, betyder det dog ikke, at det er forbeholdt fodboldhold på højeste niveau – og derfor kan den danske breddetræner ifølge Poul Hansen sagtens benytte sig af de nye trends på banerne ude i klubberne, uanset niveau:

”Selvfølgelig! Det er selvfølgelig svært lige at tage ’Barcelona-modellen’ og sige, nu gør vi sådan. Men du kan jo sagtens tage dele af de trends, der rører sig internationalt og bruge elementer af det – også på serieniveau. Det gælder både i forhold til at spille mere dynamisk – og måske være knap så dikteret af et bestemt system, men være mere fleksibel. Det kan man sagtens tage med. Og så kan man jo som træner altid bruge inspiration!” slutter Poul Hansen.

Se det øvrige program for årets Store Trænerdag her

Tilmeld dig nu!

Du kan tilmelde dig Store Trænerdag den 29. maj på Brøndby Stadion ved klikke her - tilmelding

Danmark møder dagen forinden Sverige i en jubilæumskamp i Parken. Derfor kan du få to store fodboldoplevelser i træk og opnå rabat ved overnatning. Find mere information om rabatten her.


Log ind