National kompensation

Det nationale kompensationssystem er baseret på principperne i FIFA’s internationale kompensationsregler.

Læs nærmere her om FIFA’s kompensationsregler vedrørende solidaritetskompensation og træningskompensation.

Beregning ved indgåelse af  1. eller 2. kontrakt med en dansk klub 

Der skal ydes kompensation fra spillerens 6. år og frem til udløbet af det kalenderår, hvor spilleren fylder 22 år. Kompensationen fordeles forholdsmæssigt på baggrund af et fast beløb afhængigt af klubbens indplacering på tidspunktet for kontraktindgåelsen.

For så vidt angår herrespillere: 

  • Ved indgåelse af kontrakt med en Superligaklub udgør kompensationsbeløbet 28.500 kr., som finansieres fuldt ud af kontraktklubben. Beløbet stiger 2000 kr. pr. år forud for indeksregulering
  • Ved indgåelse af kontrakt med en 1. divisionsklub udgør kompensationsbeløbet 10.432 kroner, som finansieres fuldt ud af klubben.
  • Ved indgåelse af kontrakt med en 2. eller 3. divisionsklub udgør kompensationsbeløbet 4.172 kroner, som finansieres fuldt ud af kontraktklubben.

For så vidt angår kvindespillere:

  • Ved indgåelse af en kontrakt med en klub i Gjensidige Kvindeliga udgør kompensationsbeløbet 4.750 kr. som finansieres fuldt ud af kontraktklubben. Beløbet stiger 250 kr. pr. år forud for indeksreguleringen.
  • Ved indgåelse af en kontrakt med en 1. divisionsklub eller kvalifikationsligaklub udgør kompensationsbeløbet 2.125 kr., som finansieres fuldt ud af kontraktklubben. Beløbet stiger 125 kr. pr. år forud for indeksreguleringen fra 2025 til 2028 (4 år)

Reglerne for national kompensation fremgår af DBU's cirkulære 127 §§ 2.1-2.8 for herrer og §§ 3.1-3.8 for kvinder.

Ved klubskifte mellem en dansk klub og en udenlandsk klub er reglerne om kompensation for træning og udvikling af spillere fastlagt i FIFA’s regler.

Afgørende for, om der skal ydes kompensation for træning og udvikling efter de danske regler er ikke om der sker et klubskifte, men derimod om der indgås en spillerkontrakt omfattet af reglerne om national kompensation. Der kan således foreligge en pligt til at yde kompensation både i tilfælde, hvor en spiller skifter klub i forbindelse med kontraktindgåelse og ved kontraktindgåelse med en klubs egne amatørspillere samt forlængelse af kontrakt på allerede professionelle spillere.

Kompensationssystemet sigter på at sikre, at danske klubber bliver kompenseret for træning og udvikling af spillere, når disse indgår en professionel kontrakt, og bidrager dermed til en positiv sammenhæng og vigtig kobling mellem amatør- og kontraktklubber i Danmark.

Spørgsmål og svar

Skal den professionelle overbygning eller det selskab, som har fået overdraget tilladelsen til at drive kontraktfodbold, betale kompensation til amatør-/moderklubben, når overbygningen eller selskabet indgår en spillerkontrakt med amatør-/moderklubbens spillere?+

Ja, både amatørklubber i almindelighed og moderklubber, som har overdraget tilladelsen til at drive kontraktfodbold, er berettigede til kompensation. DBU udbetaler altid kompensationen til amatør­/moderklubben. Hvis amatør-/moderklubben og kontraktklubben ønsker en særlig fordeling af kompensationsbeløbet, skal parterne aftale dette konkret og udtrykkeligt i deres samarbejdsaftale og selv foretage fordelingen internt imellem sig.

Kan en spillers 3. spillerkontrakt udløse kompensation?+

Nej, en spillers eventuelle 3. spillerkontrakt udløser ikke kompensation.

Skal der betales kompensation ved indgåelse af spillerens anden spillerkontrakt, hvis den første spillerkontrakt blev indgået inden udløbet af det kalenderår, hvori spilleren fyldte 22 år, men den anden spillerkontrakt indgås efter udløbet af det kalenderår, hvori spilleren fylder 22 år?+

Nej. i denne situation betales kun kompensation ved indgåelse af den første spillerkontrakt. Begrundelsen herfor er, at spilleren anses for færdigudviklet efter udløbet af det kalenderår, hvor spilleren fylder 22 år.

Skal der altid betales kompensation ved indgåelse af første og anden spillerkontrakt inden udløbet af det kalenderår, hvor spilleren fylder 22 år?+

Ja. det danske kompensationssystem indeholder ikke regler, hvorefter spilleren kan være færdigudviklet på et tidligere tidspunkt end udløbet af det kalenderår, hvor spilleren fylder 22 år, og der er ikke regler, der begrænser kompensationens størrelse til et mindre beløb end de i cirkulærets §§2-3 fastsatte beløb. Kompensationen skal således altid beregnes og fordeles efter et fast beløb, alt afhængig af kontraktklubbens sportslige indplacering på underskriftstidspunktet.

Den eneste undtagelse til dette er i tilfælde hvor spilleren, ud over at have været tilknyttet danske klubber, har været på en professionel kontrakt i udlandet og efterfølgende kommer tilbage til Danmark. I disse tilfælde bortfalder den nationale kompensation idet situationen i så fald er omfattet af de internationale kompensationsregler.

Hvordan defineres underskriftstidspunktet?+

Underskriftstidspunktet skal forstås som den dato, hvor kontraktklubben og spilleren underskriver kontrakten. Hvis kontraktklubben og spilleren ikke underskriver kontrakten samme dag, skal underskriftstidspunktet forstås som den seneste dato, hvor begge parter har underskrevet kontrakten.

Har op- og nedrykning betydning for kompensationens størrelse?+

Kontraktklubben skal betale kompensation efter klubbens sportslige indplacering i Herre-DM eller Kvinde-DM på tidspunktet for underskriften. En senere op- eller nedrykning har altså ingen betydning for kompensationens størrelse. Den pågældende kontraktklubs sportslige indplacering følger i øvrigt turneringsåret, som løber fra og med 1. juli til og med 30. juni. Det vil sige, at selv om en klub i slutningen af maj eller begyndelsen af juni måned er rykket op eller ned, tæller den fremtidige sportslige indplacering først fra og med det nye turneringsår, som starter den 1. juli.

Hvordan skal fristen på 3 måneder i §§ 2.2 og 3.2 forstås?+

Fristen skal forstås som 3 fulde måneder, f.eks. fra og med den 28. februar til og med den 31. maj, fra og med den 31. marts til og med den 30.juni, eller fra og med den 31. august til og med den 30. november. Der skal således ikke betales kompensation, når en spiller indgår sin anden spillerkontrakt senere end 3 fulde måneder efter udløbet af den første spillerkontrakt. Fristen på 3 fulde måneder skal sikre, at der ikke spekuleres i omgåelse af pligten til at yde kompensation til spillerens tidligere danske klubber.

Hvordan foregår betalingen af kompensation i praksis?+

Når en kontraktklub indsender en spillerkontrakt til godkendelse hos DBU (for kvinder) eller Divisionsforeningen (for mænd), og kontrakten er omfattet af reglerne for national kompensation, aktiveres en automatisk udbetalingsproces. Denne fordeling baseres på DBU’s klubdata om spillerens historik. Spilleren modtager i den forbindelse en e-mail med en invitation til at gennemgå sin registrerede klubhistorik og rette eventuelle fejl eller mangler. Når oplysningerne er bekræftet, beregner systemet, hvordan kompensationsbeløbet skal fordeles mellem de berettigede klubber.

Kan der laves andre kompensationsordninger mellem danske klubber end angivet i cirkulæret?+

Ja, kompensationsreglerne i cirkulæret er blot minimumsregler, og det står klubberne frit for at lave andre kompensationsaftaler. DBU er imidlertid ikke involveret i administrationen af eventuelle andre kompensationsordninger.