TEMA: Relativ alderseffekt - del 2
PODCAST: En analyse slår fast at den relative alderseffekt (RAE) er et fænomen i dansk børnefodbold. I denne podcast fortæller en af analysens forfattere, Niels Nygaard Rossing fra Aalborg Universitet, om undersøgelsens resultater.
Den relative alderseffekt kan allerede konstateres i de alleryngste årgange, hvor RAE statistisk set er størst. RAE er et udtryk for, at der i de enkelte årgange er en overrepræsentation af spillere født tidligt på året. Dette sker på bekostning af de spillere, der er født i 3. og 4. kvartal.
Undersøgelsen er således den første, der kan konstatere RAE på de alleryngste årgange i børnefodbold.
RAE-fænomenet er ikke bare problematisk for eliten, da tidligere forskning har fundet en sammenhæng mellem RAE og frafald fra sportsdeltagelse. Et større frafald blandt fodboldspillere kan være problematisk for både bredde – og elitefodbolden i Danmark. For breddeklubber er medlemmer et eksistensgrundlag og fastholdelse af spillere er dermed essentielt for landets mange breddeklubber. Samtidig vil færre fodboldspillere resultere i en mindre talentmasse.
Grundlæggende skaber RAE en uret, da spillerens fødselsdato kan være udslagsgivende for, om vedkommende opnår succes med sin sportsgren.
I podcasten giver Niels Nygaard Rossing gode råd til, hvordan både klubber og forældre kan forholde sig til RAE.
En øget opmærksomhed hos forældregruppen om, at der skal være plads til alle uanset størrelse og endnu bedre uddannelse af fodboldtrænere kan være midler til at forebygge den relative alderseffekt i dansk fodbold.
Hør Niels Rossing forklare analysen af RAE i podcasten på GameChanger her