Nationalt test- og udviklingsprogram for alternative kunstgræsbaner
Dansk fodbold vokser, og flere spiller end nogensinde før. Det skyldes især kunstgræsbanerne, der har gjort fodbold til en helårssport. I dag findes ca. 400 kunstgræsbaner i Danmark, og behovet ventes at stige til 800 i takt med udviklingen.
EU-medlemslandene besluttede i 2023 at forbyde import, markedsføring og salg af gummigranulat, der bruges som det primære indfyld på kunstgræsbaner i hele Europa. Udfasningen vil ske over de kommende otte år.
Det er afgørende for alle dele af dansk fodbold, at der bliver sat fart på jagten efter nye gode alternativer, der kan give både klubber og kommuner vished og de bedste forudsætninger for at omstille sig de nye EU-regler. På nuværende tidspunkt ligger den store udfordring for klubber og kommuner i en mangel på miljøfaglig viden og spillererfaringer om, hvad det bedste alternativ er til de nuværende granulatbaner i forhold til miljøbelastning samt spilleegenskaber.
Ambition og samarbejde
Ved etablering af et nationalt testcenter for alternative kunstgræssystemer ønsker DBU i samarbejde med klubber og kommuner at indsamle, teste og formidle viden om forskellige baneløsninger i hele landet. Vi samarbejder tæt med det norske og svenske fodboldforbund samt Football Foundation UK med lignende projekter, hvor de tester forskellige kunstgræsbaners miljøbelastning og spilleegenskaber med henblik på at skabe de bedste forudsætninger for investeringer i kunstgræsbaner.
Struktur for nationalt testcenter
Et nationalt testcenter for alternative kunstgræssystemer skal fungere som samlingspunkt for klubber og kommuner. Gennem deltagelse kan kommuner og klubber få evidens via analyserapporter og seminarer for, hvilke typer af alternative kunstgræsbaner der klarer sig bedst i spillefunktionalitet samt i forhold til vejrforhold og miljøpåvirkning i Danmark.
Kommuner og klubber skal indgå i projektet som testpartnere og vil være ansvarlige for at indsamle data om spillefunktionalitet og miljøpåvirkning. Der skal sikres en fagkyndig behandling af de indkomne data, herunder analyse, evaluering og afrapportering på et letforståeligt og højt fagligt niveau. Det gælder både for data indsamlet af klubber og spillere inden for spillefunktionalitet, og miljødata indsamlet af kommuner.
Som udgangspunkt indeholder test- og udviklingsprogrammet følgende elementer:
- En miljørapport som vurderer miljøbelastningen fra alternative kunstgræssystemer baseret på eksisterende produktdata og standarder.
- Videreudvikling af DBU’s kampklar app således dommere, trænere og spillere fra +U12, der afvikler trænings- og turneringskampe, som er oprettet i DBU’s turneringsstruktur, modtager en besked om at svare på enkle spørgsmål om bl.a. type fodboldstøvler, spilleoplevelse, skader, hårdhed, og boldrul.
- En fagkyndig behandling af de indkomne data, herunder analyse, evaluering og afrapportering på et letforståeligt og højt fagligt niveau.
- På udvalgte baner en FIFA-certificeret kunstgræsbanetest i henhold til 4-5 aftalte FIFA Quality kriterier
I Q2 i 2025 præsenteres de første og foreløbige praksiserfaringer for udvalgte baner.
Oversigt over testbaner
Herunder kan du se et kort med de spillesteder, der indgår i programmet. Hvis du zoomer ind og holder musen over et spillested, får du yderligere information om kunstgræsbanen: Navn, etableringsår, banetype, E-layer/Shockpad og system.