Knud Lundberg

Knud Lundberg Knud Lundberg

”Doktoren”, som de fleste klubkammerater i AB kaldte Knud Lundberg, eftersom han havde taget den medicinske embeds-eksamen uden dog nogensinde at afgive læge-løftet, var på landsholdet i fodbold, håndbold og basketball – i 1955 endda på samme tid. Han var en usædvanlig bold-begavelse med mange idéer. Eksempelvis var det ham, der lancerede indendørs fodbold.

Træning uden bold var et nødvendigt onde for ham. Som det også var det for en tredje AB’er, den atletiske og alsidige Karl Aage Hansen, som var anfører for det danske olympiske bronzehold ved legene i London i 1948 og derefter fik en glorværdig karriere som professionel i Italien. Det vidner denne historie om, fortalt af Knud Lundberg:

”I 40ernes mørke vinteraftener måtte vi nødtvunget løbetræne. Dengang var der ikke elektrisk lys på banen. Så vor træner Arne Kleven havde lagt en krævende rute gennem Fælledparken. Karl Aage og jeg havde regnet ud, at turen i bedste fald varede 11 minutter. Klubbens sauna lå lige ved indgangen til anlægget, så dér smuttede vi ind, mens de andre tordnede rundt i parken. Ti minutter senere, godt gennemsvedte, listede vi ud igen og sprintede op ad indkørslen, mens Arne råbte: Godt, gutter. I er de første. Giv den hele armen.”

Knud Lundberg, der var en højt respekteret fodboldskribent og udgav flere bøger, spillede fodbold næsten til sin dødsdag. Han var på mange måder en ener og den største af mange personligheder i AB’s og DBU’s 125-årige historie.

Knud Lundberg var anfører i 27 af sine 39 landskampe, deriblandt åbningskampen mod Egypten i den olympiske slutrunde i London i 1948. Danmark vandt 3-1. Men han blev sat til kampen mod Italien på Highbury, hvor Danmark vandt 5-3. Han sad også udenfor i semifinalen mod Sverige på Wembley, hvor Danmark tabte 4-2. Men da klubkammeraten Karl Aage Hansen blev skadet, kom Knud Lundberg med mod Storbritannien med Sir Matt Busby som manager i kampen om bronzemedaljerne. Danmark vandt 5-3. Som anfører stod han på sejrsskamlen sammen med svenske Kjell Rosen og jugoslaviske Stjepan Bobek. Dengang var der kun medaljer til de 11 spillere på hvert hold. Typisk for Knud Lundberg afleverede han sin til Karl Aage Hansen. Du kan købe kvalitet, men ikke klasse.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2014

Født 14. maj 1920 i København • Død 12. august 2002
Klub: AB
29 landskampe • 10 mål (1943-56)