Johnny Hansen

I mange år skulle en dreng være fyldt 10 år før han kunne blive indmeldt i Vejle Boldklub, men Johnny Hansen fik dispensation, da han var 8. Det var i 1951. Samme år optrådte han for første gang på Vejle Stadion – i en kamp mellem klubbens to bedste lilleputhold som optakt til en divisionskamp. Han var kun udtaget som reserve, men havde det held, at en spiller blev væk.

Bortset fra sine otte sæsoner som professionel i Tyskland har Johnny Hansen kun spillet for VB – ligesom sin far Orla, der efter karrieren som aktiv havde forskellige funktioner i klubben i 29½ år.

Johnny Hansen debuterede på A-landsholdet i 1965 og var sikker mand i startopstillingen til og med sin 20. landskamp, hvor han som anfører hjalp Danmark til at vinde 3-1 over Finland i Helsingfors den 4. juni 1968. Han blev også udtaget til de to næste kampe mod henholdsvis Norge og Sverige senere på måneden, men da DBU erfarede, at han havde aftalt en kontrakt med 1. FC Nürnberg, blev han udelukket. Selv om den først gjaldt fra den 1. juli.

Der skulle gå tre år før DBU besluttede at ville anvende professionelle på landsholdet, deriblandt Johnny Hansen.

Da Johnny Hansen ankom til 1. FC Nürnberg, havde klubben netop vundet det tyske mesterskab.

Den legendariske og kontroversielle østrigske cheftræner Max Merkel satsede på at genvinde titlen og intensiverede den fysiske træning så meget, at spillerne ikke havde kræfter til kampene – med det resultat, at klubben rykkede ned i Regionalliga Syd.

Efter to sæsoner havde 1. FC Nürnberg ikke råd til at beholde Johnny Hansen, der vendte hjem til Vejle – for en uge senere at blive kontaktet af FC Bayern München, hvor det i løbet af seks år blev til 263 kampe og 9 mål, tre tyske mesterskaber, én sejr i den tyske pokalfinale, én sejr i VM-finalen for klubhold og tre triumfer i træk i Europa Cup-turneringen for mesterhold; nu kendt som UEFA Champions League. Ingen anden dansk spiller har præsteret et sådan hat-trick.

Johnny Hansen var en hurtig og dynamisk højre back, der brillerede som den første målscorer nogensinde på det nyopførte Olympiastadion i München, da FC Bayern i juni 1972 vandt 5-1 over FC Schalke 04 på sidste spilledag i Bundesligaen. I sommeren 1976 tog han afsked med FC Bayern München, hvor han stadig omtales med respekt og beundring og modtages med åbne arme hver gang, han besøger klubben.

Johnny Hansen, der blev kåret som Årets Spiller i Danmark i 1967, hjalp Vejle Boldklub til at vinde DBU Pokalen i 1977 og det danske mesterskab året efter, hvor han i sin 214. og sidste kamp for VB var med til at vinde 5-1 over Køge Boldklub på Vejle Stadion. Derefter kombinerede han sit job som kontorchef i Vejle Kommune med motionsfodbold og lederfunktioner i VB.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2019

Født 14. november 1943 i Vejle
Klubber: Vejle Boldklub • 1. FC Nürnberg • FC Bayern München
45 landskampe • 3 mål (1965-78