Jørgen Leschly Sørensen

Jørgen Leschly Sørensen viste sit iøjnefaldende talent for fodbold i Lumby, en forstad til Odense, inden han i 1939 som yngling skiftede til OB og fik sin debut på klubbens divisionshold. Han lavede 74 mål i 123 kampe, fordelt på tre perioder (1939-45, 1946-49 og 1957-59). Indimellem spillede han en enkelt sæson i B 93 og dernæst seks i de italienske klubber Atalanta BC og AC Milan.

Da han i sommeren 1945 skulle læse på Danmarks Højskole for Legemsøvelser, stillede han på AB’s anlæg i Nørre Allé og spurgte, om han måtte være med. Typisk for den studentikose attitude i Akademisk Boldklub på det tidspunkt svarede cheftræneren Arne Kleven: ”Ja, selvfølgelig. Vi har altid plads til gode spillere på vort 2. hold.” Den bemærkning blev ”Les” så fortørnet over, at han valgte B 93.

Den hæderkronede klub på Østerbro vandt det danske mesterskab for 9. og hidtil sidste gang i høj grad takket være Jørgen Leschly Sørensen. Han var med i 16 af de 18 kampe i sæsonen 1945-46, og i dem scorede han 17 gange, hvad der gjorde ham til topscorer i 1. division; en titel, han igen opnåede i 1948-49, inden han indledte sin fornemme karriere som professionel i Italien.

Jørgen Leschly var en gennembrudsfarlig og fysisk stærk angriber med en enorm skudstyrke, der foranledigede pressen til at omtale ham som ’Det fynske Uvejr’. Han blev udtaget til den danske trup til den olympiske turnering i London i 1948 og lavede et af målene i 5-3 sejren over Storbritannien på Wembley i kampen om bronzemedaljerne.

Hans olympiske præstation medførte tilbud fra Italien, og i sommeren 1949 skrev han (ligesom Karl Aage Hansen) kontrakt med Atalanta i Bergamo. Også i den klub lynede og tordnede det fra Sørensen, som italienerne kaldte ham. Det blev til 51 mål i 134 kampe i Serie A i løbet af fire sæsoner. Hvorefter AC Milan ansatte ham som afløser for svenskeren Gunnar Gren, der havde udgjort den berømte trio Gre-No-Li sammen med sine landsmænd Gunnar Nordahl og Nils Liedholm. Nu blev trioen til So-No-Li.

Jørgen Leschly fortsatte som skarpskytte i den italienske klub. Det blev til 28 mål i 64 kampe i Serie A, et nationalt mesterskab og to pletskud mod den legendariske sovjetrussiske målmand Lev Jasjin i 4-2 sejren over Dynamo i en venskabskamp i Moskva. AC Milan gav ham et gigantisk tilbud for at beholde ham, men efter to sæsoner ville han tilbage til Danmark. På vejen hjem spillede han på det udvalgte europæiske hold, som i Belfast vandt 4-1 over Storbritannien i anledning af Det nordirske Fodbold Forbunds 75 års jubilæum.

Mens han afsonede den obligatoriske karantæne på to år for at generhverve sine rettigheder som amatør, var han cheftræner i OB. Derefter spillede han to sæsoner for klubben samtidig med at passe sit job som lærer.

Jørgen Leschly, der slettede Sørensen i sit efternavn i 1969 og tre år senere modtog OB’s guldnål, var fra 1964 til 1972 medlem af den komité i DBU, der udtog A-landsholdet. Han var også en ivrig og betydningsfuld fortaler for indførelsen af ’betalt fodbold’ i Danmark.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2017.

Født 24. september 1922 i Lumby • Død 21. februar 1999 i Odense

Klubber: Lumby • Odense Boldklub • Boldklubben af 1893 • Atalanta BC • AC Milan

14 landskampe • 8 mål (1946-49)