Frank Arnesen

Der er vel kun én spiller, som har nydt samme folkelige popularitet på det danske landshold som Pauli Jørgensen, og det er Frank Arnesen, der ligesom Pauli er født og opvokset på Amager.

Hvor tilskuerne var på fornavn med Pauli, var de på efternavn med Frank.

”Ar-ne-sen… Ar-ne-sen… Ar-ne-sen” gjaldede det taktfast, når han spillede i Idrætsparken eller da han som DBU’s gæst på to krykker viste sig på Müngersdorfer-Stadion i Köln før kampen mod Italien i EM-slutrunden i 1988, og 20.000 danske roligans fik øje på ham.

Frank Arnesen var som spiller en fryd for øje og sjæl med sin dynamiske, frygtløse og udfordrende spillestil. Men netop denne turboagtige facon overfor modstandere, der var meget langsommere i tanke og handling, var også risikabel, indebar mange skader og forkortede hans karriere.

Han var kun 19, da han samtidig med sin to år yngre ven Søren Lerby indledte sin karriere som professionel i udlandet hos Ajax i Amsterdam. Klubbens træner Rinus Michel, som skabte den såkaldte total-fodbold og nærmest blev en guru for Sir Alex Ferguson og mange andre trænere, tildelte ham trøjen med 14-tallet; den, Johan Cruyff havde båret, da han i sin glorværdige tid i klubben førte den til tre triumfer i træk i Europa Cupturneringen for mesterhold i 1970erne.

Men Frank Arnesen levede op til forventningerne og blødgjorde Rinus Michel med tilnavnet jernmanden. Det medførte en klækkelig lønforhøjelse, da kontrakten blev fornyet.

Frank Arnesen har en inspirerende udstråling. Der har aldrig været et kedeligt sekund i selskab med Frankie Boy. Og slet ikke, når han har grebet guitaren og som en anden Kim Larsen har sunget for på ”Re-Seppten” eller ”Vi er røde, vi er hvide”; to af de sange, 80er-landsholdet gjorde til landeplager.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2013

Født 30. september 1956 i København
Klubber: Fremad Amager • AFC Ajax • Valencia CF • RSC Anderlecht • PSV Eindhoven
52 landskampe • 14 mål (1977-87)

Se spillerstatistik her

Frankarnesen