Eigil Nielsen

Hvert land har sine målmandshelte. Danmark har haft mange, men det er formentligt kun Eigil Nielsen og Peter Schmeichel, der er blevet betegnet som legender, mens de stadig var aktive.

Eigil Nielsen var på landsholdet, som vandt bronze ved De olympiske Lege i London i 1948 og reelt ville have haft en chance for at vinde verdensmesterskabet i Brasilien to år senere, hvis DBU havde lempet på sine amatør-bestemmelser og tilladt danske spillere i udlandet at optræde i den rød-hvide dragt.

Fodbold var kun en hobby for Eigil Nielsen, men han var professionel helt ud i fingerspidserne; en målmand, der i kraft af sit fantastiske boldøje, sine akrobatiske redninger, sin utrolige reaktionsevne og sine lange præcise udspark vandt mange kampe og endnu flere tilhængere.

Den erfaring, Eigil Nielsen gjorde som målmand, suppleret med en uddannelse i sko-og læderbranchen, vakte hans interesse og skabte hans forudsætninger for optimalt at produktudvikle den idé, kineserne havde fået omkring 2.000 år tidligere, og som tit har givet anledning til diskussioner. Bolden.

Hvad mange kun talte om, gjorde Eigil Nielsen noget ved. Han skabte den snøreløse bold, en revolution på den tid og et kolossalt fremskridt for spillets udvikling. For en perfektionist som Eigil Nielsen var reaktionen på den snøreløse bold en opmuntring og en inspirerende udfordring til yderligere at forbedre produktet. Og det skete punkt for punkt, grundigt og så detaljeret, at beregninger og ændringer blev foretaget i millimeter og milligram. Denne selvkritiske holdning og professionelt pedantiske fremgangsmåde forklarer hvorfor Select-bolden stadig triller, hopper og svæver bedre end andre bolde.

Eigil Nielsen, fodboldens Stradivari, var aktiv i fodbold lige til han døde som 81-årig på sit elskede KB, hvor han og hans venner hver uge muntrede sig med hans barn, Select-bolden, der stadig er en elsket, pålidelig og respekteret medspiller, som fuldt ud lever op til UEFA’s og FIFA’s begreber om Respekt og Fair Play.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2014

Født 15. september 1918 i Esbjerg • Død 7. september 2000

Klubber: Esbjerg fB • KB

28 landskampe (1940-51)

Eigilnielsen Eigil Nielsen