Der skal være flere trænere, der er kvinder, i Danmark. Et af tiltagene for at nå i mål er "FIFA Female Coach Network", hvor danske trænere deler viden og erfaring. FFCN i Danmark blev sat i verden i starten af 2024, hvor 31 kvinder var med. 

Nu er tallet mere end fordoblet, og netværket tæller i skrivende stund 70 trænere, der har alt fra Pro- til C-licens. Det glæder Teknisk Chef i DBU, Anders Gerber, at medlemstallet er fordoblet.

”Det er fantastisk, at vi har fået udvidet netværket, og at så mange ønsker at være en del af det. Vi tror på, at netværket kan gøre en forskel for den enkeltes trænerejse, da det kan understøtte motivationen og ambitionerne,” siger Anders Gerber.

FFCN går ud på at fastholde, understøtte og udvikle de danske trænere. Det sker gennem seminarer og webinarer, hvor interne og eksterne eksperter holder oplæg om de facetter af fodboldspillet.

”Netværket er etableret på baggrund af det lave antal af kvinder med træneruddannelse i Danmark. Vi ser for få kvinder i fuldtidsprofessionelle trænerstillinger, og dermed bliver karrierevejen som træner næsten usynlig. Det gælder især dem, der ikke har en baggrund som professionel spiller. Det ønsker vi at ændre på, så flere får øjnene op for trænergerningen,” siger Simone Guldbrand, der er projektleder for ’flere fodboldtrænere, som er kvinder’ og tovholder på ’FIFA Female Coach Network.

Der er et stort fokus at synliggøre de karrieremuligheder, der er for kvinder i fodboldens verden. Trænere, der har en karriere i fodboldens verden, fortæller om deres rejse, deres erfaringer og de udfordringer, de er stødt på. Det er både nuværende trænere med og uden en bagage som professionel spiller, der deler ud af deres viden og erfaring.

Mentorordning

En anden stor del af FFCN er sparring på mentor-niveau. Trænerne er inddelt i fire niveauer. Niveau 1, 2+, 2 og 3. Niveau 2+ samt 3 er nye tilføjelser, hvilket har fordoblet antallet af medlemmer, da trænere med C-licens også kan deltage.

Niveau 1 er det ypperste, hvor fem af Danmarks seks trænere med Pro-licens indgår. Det er Kathrine S. Pedersen, Anja Heiner-Møller, Johanna Rasmussen, Signe Pries og Kristine Pedersen. Her er Kvindelandsholdets træner, Andrée Jeglertz, mentor for gruppen, hvor han blandt andet hjælper trænerne med individuelle udviklingsplaner og sparring.  

De fem toptrænere er samtidig mentorer for niveau 2+, hvor de 10 medlemmer er trænere i talent- eller elitemiljøer med en målsætning om at blive fuldtidstrænere inden for en overskuelig fremtid. På 2+ udarbejdes der desuden en individuel udviklingsplan for trænerne i samarbejde med deres klub. De modtager derudover supervision fra en DBU-trænerudvikler og er med i en mindre netværksgruppe.

Netværket har givet en masse til Iben Thisvad fra 2+, der er den yngste, danske kvinde til at få sin A-licens i hus. Hun arbejder som transitionstræner I FC Midtjylland samt som analytiker på U17-pigelandsholdet.

”FFCN har givet mig et fagligt fællesskab med andre kvindelige trænere, hvilket ellers kan være svært at finde. Det har været værdifuldt at kunne sparre med ligesindede og opleve et netværk præget af ligeværd og nysgerrighed. Det har skabt en tryghed, hvor man har turdet dele erfaringer og udfordringer. Særligt har det haft stor betydning for mig at have Katrine Pedersen som mentor. Hun har været en vigtig sparringspartner og rollemodel, som har givet mig modet til at stå stærkt i mit eget lederskab og tro på, at jeg også har noget at byde ind med,” siger Iben Thisvad.

På niveau 2 er der 19 medlemmer, som alle som minimum besidder UEFA’s B-licens. De inviteres til faglige webinarer, et halvårligt fysisk seminar og tilbydes at indgå i mindre netværksgrupper. Trænerne på niveau 2+ har mulighed for at agere mentor for grupper på niveau 2.

Alle danske trænere med en C-licens er blevet, og bliver løbende, inviteret ind på niveau 3. Det har 36 sagt ja til. På niveau 3 inviteres trænerne til webinarer og et årligt fysisk seminar fordelt i øst og vest. Der er endnu ikke søsat en mentorordning til denne gruppe.

I takt med den enkelte træners udvikling, vil det være muligt at rykke sig fra niveau til niveau i netværket. Alle danske trænere, som er kvinde, med en aktiv licens er inviteret med i netværket.