For første gang har DBU arbejdet med at integrere en fælles dansk spillestil på tværs af alle landshold. En fællesnævner på banen om du hedder Hansen og er U16-pigelandsholdspiller eller Højlund og nu er trådt ind på den store scene på Herrelandsholdet. En rød tråd på de danske landshold.

Den Røde Tråd 2.0 er - som navnet antyder - en opdateret version anno 2024, der bygger videre på Den Røde Tråd, der blev lanceret i 2008. Der er derfor ikke tale om en ny spillestil men en justeret og tidssvarende version, der inkluderer alle landshold på tværs af køn. Dermed bliver DBU et af de første fodboldforbund i Europa, der arbejder struktureret med en sportslig sammenhængskraft på tværs af køn.

”Det er jo ikke fordi, vi bevidst går efter at være ’first movers’ på dette område. Vi gør det, fordi det giver rigtig god mening i et fodboldland som Danmark og for os i DBU. Den Røde Tråd 2.0 handler i høj grad om, at vi nu ikke kun får et tydeligere og et stærkere spillemæssigt udtryk men også en genkendelig linje i den måde, vi arbejder med både træning og kamp på omkring de danske landshold. Både for spillere og trænere. Du skal ikke være i tvivl, når du ser Danmark spille,” siger Kenneth Heiner-Møller, der er Talent- og Udviklingschef i DBU og har stået i spidsen for arbejdet.

Fra sommerhustur til spillestilsbold

Det er en samlet landstrænergruppe og performance team, der siden 2022 har arbejdet med, hvordan ’den danske model’ skal se ud. En faglig rejse, der ikke kun har inkluderet dybe fodboldsamtaler men også en sommerhustur til den jyske vestkyst, hvor både det faglige og sociale var i fokus. For som Heiner-Møller udtrykker det:  Hvis projektet skulle lykkedes, var det lige så vigtigt at have relationerne hos trænerne på plads, som det var at tale pres og genpres.

En anden ting, der har været væsentlig, har været på tværs af landshold at opnå en fælles forståelse for, hvordan man inkluderer de naturlige forskelle der er, når man arbejder med spillere på forskellige hold og udviklingstrin.

”Selvfølgelig er der forskel på en U16-spiller og en A-landsholdsspiller og de nuancer skal der være plads til. I bund og grund handler en fælles spillestil om, at du som spiller skal opleve en genkendelighed i tilgange og begreber, når du tager næste skridt til det næste landshold, fordi du allerede har arbejdet med noget der kan bygges ovenpå på de yngre landshold. Vi anerkender desuden også, at modstandere i fodbolden har en betydning. Igen ikke for vores spillestil, men selvfølgelig for, hvordan vi griber kampen an,” slutter Heiner-Møller.

Desuden vil Den Røde Tråd 2.0 ikke kun styrke de danske landshold men også sammenhængskraften i dansk fodbold for eksempel ved anvendelse af den opdaterede spillestilsbold som analyseværkstøj på DBU’s træneruddannelse. Den justerede spillestil og spillestilsbold vil landstrænerne formidle via oplæg ude i Fodbolddanmark i løbet af året.

Dyk ned i de mere fodboldfaglige elementer af Den Røde Tråd 2.0 her
www.dbu.dk/denrødetråd

Om Den Røde Tråd 2.0

Den Røde Tråd 2.0 består af tre dele:

  • En ny spillestilsbold, der er et analyseværktøj til at forsimple det komplekse spil til trænere.
  • En spillestil, der indeholder faser, momenter, standardsituationer og specielle strategier
  • En Playbook, der inkluderer beskrivelser, video og træningsøvelser til at illustrere prioriteter og strategier       

Den Røde Tråd 2.0 understøtter primært pejlemærket ’Vi vinder på banen’ i DBU’s strategi