Debat: Børn skal være børn i børnefodbold
Det er både fodboldfagligt meningsløst og pædagogisk uansvarligt at tale om talentudvikling for så små børn.
Børnefodbold er hverken breddefodbold eller elitefodbold – det er først og fremmest fodbold for børn. Det princip blev slået fast med vedtagelsen af DBU’s Børnestrategi i 2021 efter en omfattende dialog med klubber, ledere, trænere og andre interessenter inden for dansk fodbold, både på bredde- og eliteplan.
Den seneste uges tid har Politiken og en række andre medier sat fokus på problemet med, at børn helt ned til femårsalderen bliver rekrutteret til de større fodboldklubber eller elitære tilbud af anden art. Det er alt for ungt, det er uacceptabelt og i strid med retningslinjerne for rekruttering af spillere. Det er meget vigtigt, at der bliver sat fokus på problemet, og vi er rigtig glade for alle dem, som nu har stået frem og fortalt deres oplevelser.
Det var også et emne i weekenden ved Fodboldens Kongres og ved DBU’s Repræsentantskabsmøde. Her var holdningen den samme over hele linjen. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt åbnede Fodboldens Kongres med at tage afstand fra, at nogle fodboldklubber tilsyneladende rekrutterer helt små børn til deres talentafdelinger.
Og vi kan som repræsentanter fra de tre medlemmer i DBU kun bakke op om dette. Vi er enige om, at rekrutteringen af små drenge og piger ikke giver nogen mening i jagten på talenter, og vi finder det uacceptabelt. Det er både fodboldfagligt meningsløst og pædagogisk uansvarligt at tale om talentudvikling for så små børn. I vores respektive bagland er der enighed om, at det ikke bør finde sted. Derfor vil vi også gerne opfordre til, at vi alle gør en indsats for at sætte en stopper for det. Vi er af den opfattelse, at det at opleve glæden ved fodbolden så længe som muligt i egne gode og trygge rammer er det største aktiv, dansk fodbold har – og det er også elitefodboldens største aktiv.
Når vi hører eksempler på rekrutteringstiltag rettet mod de yngste spillere, som tilbyder miljøer med stort fokus på præstation og resultater, er det i modsætning til DBU’s Børnesyn og den fælles børnestrategi, som alle parter i dansk fodbold har vedtaget. De udvalgte børn tager afsked med deres fællesskab for at forfølge drømmen om at blive den næste stjerne, men det er for tidligt overhovedet at spå om børnenes udvikling. Derfor ender oplevelsen oftest i et tidligt og demotiverende selvtillidsknæk for et barn, som skulle have haft lov at blomstre dér, hvor barnet befandt sig. Det kan ingen være tjent med.
I en ideel verden ville alle voksne inden for børnefodbolden leve op til DBU’s Børnesyn, som indeholder 12 børnerettigheder og 10 børneløfter. Ifølge dette børnesyn bør de voksne i børnefodbold handle ud fra børnenes individuelle behov, herunder behovet for at blive set og hørt, være en del af et fællesskab og blive matchet på det rette udviklingsniveau. Dette indebærer at sætte barnet i centrum og ikke lade andre interesser råde.
Og heldigvis følger næsten alle de principper. I 2022 lavede DBU en historisk stor medlemsundersøgelse, og den viste, at 81 procent af børn fra 0-5 år har en høj trivsel i deres fodboldklub, mens tallet er knap 83 procent for 6-12-årige. Et af DBU’s pejlemærker er, at de tal skal op på 90 procent, og vi er godt på vej.
Vi har igangsat en række tiltag, der skal være med til at gøre dansk børnefodbold til verdens bedste. Vores medlemstal blandt børn vokser hvert år, og vi har et stigende antal DBU Børneklubber, ligesom flere klubber tilknytter en børneudviklingstræner, der f.eks. har ansvar for at kvalificere træningsmiljøet med henblik på gladere, sundere og dygtigere børn.
I Danmark har vi principperne om frit foreningsvalg, hvilket betyder, at børn frit kan skifte klub, hvis de ikke trives i deres nuværende klub. Forældrene er børnenes vigtigste støtte, og de bør i samarbejde med deres børn og klub beslutte, hvad der er bedst for børnene. Dette bør ikke påvirkes af tilbud fra rekrutteringskonsulenter. Det er igen værd at understrege, at al forskning viser, at det er svært, nogen vil sige umuligt, at spotte fremtidige talenter, når de i så ung en alder.
Der skal selvfølgelig stadig være forskellige træningsmiljøer for forskellige typer af spillere. Det er vigtigt, at børnene matches efter deres individuelle udviklingsniveauer, så de kan udvikle deres færdigheder på en sund måde. Dette bør dog aldrig ske på bekostning af barnets trivsel.
Vi arbejder på at implementere nye regler om klubskifte, som skal gøre det lettere at håndtere uretmæssig henvendelse til børn eller forældre. Denne proces involverer alle fodboldens parter inklusive klubberne, så vi sikrer et bredt ejerskab. Der vil også være fokus på hårdere sanktioner mod de klubber, som overtræder reglerne.
Men det er ikke kun klubberne og DBU, som bærer et ansvar for vores fodboldbørn. Vi opfordrer også alle voksne, herunder forældrene, inden for børnefodbold til nøje at overveje, hvad der er det rette at gøre i hver situation, fordi børn skal have lov til at være børn.
Debatindlægget er bragt i Politiken den 16. marts 2024.