Hos FC Demens kan alle grine med hinanden
På FC Demens laver de alle fejl, og det er der plads til. Her er fællesskabet på holdet nemlig vigtigere end evnerne på banen.
I forbindelse med Demensugen udgiver DBU denne artikel. Den er oprindeligt en del af en omfangsrig rapport, som sætter fokus på fodboldens betydning og positive rolle til både forebyggelse og behandling over for en række lidelser og risikotilstande. Rapporten er lavet af DBU i samarbejde med SDU og en række forskere.
De første tegn sker på arbejdet. For når den 54-årige brandmand Jesper Søgaard Nielsen får en ordre, glemmer han den hurtigt igen, og i pressede situationer begynder han ikke at kunne huske som tidligere.
Hjemme tager madlavningen længere tid, og oftere lægger han telefonen steder, hvor han ikke kan finde den igen.
Både kollegaer og familie råder Jesper Søgaard Nielsen til at tage til lægen, og efter en længere udredning er dommen klar: Jesper er en af de cirka 85-90.000 mennesker i Danmark, der er ramt af demens.
Aldrig spillet fodbold før
Kort efter Jesper har fået stillet diagnosen, introducerer en demenskonsulent fra kommunen ham til fodboldholdet FC Demens. Han har altid levet et aktivt liv, men det er første gang, han kaster sig ud i fodbold.
Det er derfor også med en vis skepsis, at han trækker i fodboldstøvlerne. Men skepsissen bliver hurtigt forvandlet til begejstring, da han finder ud af, at det ikke handler om at være bedst med en bold. I stedet er der plads til alle og alle de fejl, der kan opstå, når hukommelsen svigter.
”Stedsansen er ikke altid, hvad den har været, og så løber folk lige så meget udenfor banen, som de løber inde på banen. Men så griner vi bare lidt at det, for på holdet griner vi ikke af hinanden, men med hinanden,” siger Jesper Søgaard Nielsen.
Fællesskabet fylder meget
Netop fællesskabet er enormt vigtigt for Jesper. Det er det, der gør, at han kommer igen uge efter uge. Holdet træner en gang om ugen. Og selv når sygdommen for alvor rammer spillerne, tager holdet hånd om dem.
”Vi har indtil for nylig haft en spiller, der til slut var meget dårlig. Men pårørende er også velkommen på holdet, så konen tog med til træningerne og løb rundt med ham i hånden, så han stadig kunne komme afsted,” siger Jesper om holdet.
Efter træningen sidder spillerne ofte og deler deres situation med hinanden.
”Det er ikke fordi, at vi kun snakker sygdom. Men det er rart at dele erfaringer med andre, der er i samme situation, og høre at de oplever det samme, som jeg gør. Det giver et helt specielt kammeratskab, ” siger Jesper Søgaard Nielsen.
Han er derfor også sikker på, at han fortsætter med fodbold så længe hoved og kroppen tillader det.
”Hver uge glæder jeg mig til at komme afsted. Det har givet mig rigtig meget,” siger han.
FC Demens
FC Demens er motionsfodbold til personer med demens i et tidligt stadie eller med demenslignende symptomer.
Målet er at afbøde og lindre negative effekter af sygdomsudviklingen. Ved at etablere og tilbyde skræddersyede fodboldtilbud, får deltagerne mulighed for at forbedre deres fysiske aktivitetsniveau og blive inkluderet og fastholdt i et af samfundets stærke fællesskaber – foreningsidrætten. Det styrker deltagernes identitetsfølelse, livskvalitet, aktivt medborgerskab og generelle helbred, som ellers kan være udfordret, som følge af demenssygdommen.
Bag FC Demens står DBU, TrygFonden, Sygeforsikringen ”danmark”, Socialstyrelsen og Alzheimerforeningen.
Her kan du læse mere om 'FC Demens'.