I anledningen af "Men's Health Week" bringer DBU  denne artikel. Den er oprindeligt en del af en omfangsrig rapport, som sætter fokus på fodboldens betydning og positive rolle til både forebyggelse og behandling over for en række lidelser og risikotilstande. Rapporten er lavet af DBU i samarbejde med SDU og en række forskere.

85 år på bagen er bestemt ingen hindring for John Lindskou Holdt. Hver mandag og torsdag kører han fra sit hjem ved Sjællands Odde til træning i BK Frem i Valby for at spille fodbold og sludre i cafeen med de andre spillere fra ’FC Prostata’.

John Lindskou Holdt fik konstateret prostatakræft i 2011 og har været med helt fra begyndelsen, da ’FC Prostata’ startede op i 2012:

”Jeg kan slet ikke undvære det. Hvis jeg ikke har været til træning, mærker jeg med det samme. Når jeg bevæger mig, har jeg det meget bedre, og jeg bliver mere glad.”

’FC Prostata’ er et tilbud om motionsfodbold til mænd med prostatakræft og skal være med til at skabe en vej tilbage til livet efter et kræftforløb. Det unikke tilbud findes i dag i 20 klubber rundt om i Danmark.

På ’FC Prostata’-holdet i BK Frem er spillerne mellem 63 og 85 år og niveauet varierer. Nogle har aldrig rørt en bold, mens nogle ikke har spillet, siden de var børn i skolegården, og andre er mere rutineret. Men det betyder ikke så meget, for som John Lindskou Holdt siger:

”Ikke alle spiller lige godt, men alle gør sit bedste.”

Alderspræsident og holdleder

Når John Lindskou Holdt og de andre spillere har driblet, highfivet og skudt på mål i en lille time med lidt pauser undervejs, går de i cafeen og får en smule at spise og drikke. Den sociale del betyder virkelig meget, forklarer den aldrende fodboldspiller:

”Vi sludrer om alt muligt. Både om sygdom og behandling men faktisk om hele verden. Det er bare det, at vi har hinanden, og vi er venner.”

Udover at være alderspræsident på holdet, er John Lindskou Holdt også holdleder. Han står for at koordinere, hvis ’FC Prostata’-spillerne skal spille mod andre hold og sikrer sig, at de kan få sig en håndmad eller en sodavand efter fodboldtræningen:

”Jeg går meget op i det. Jeg engagerer mig måske lidt for meget, men jeg elsker at hjælpe andre.”

John Lindskou Holdt er i dag kræftfri og går kun til kontrol hos egen læge en gang om året.

Her kan du læse om FC Prostata.

Her kan du læse hele rapporten: ’Fodbold som forebyggelse og behandling – en hvidbog med fokus på 10 udvalgte lidelser og risikotilstande’