Det danske Herrelandshold skal have ny landstræner.  

Efter EM i Tyskland har Kasper Hjulmand og fodbolddirektør i DBU Peter Møller evalueret slutrunden og kvalifikationen op til og haft flere snakke om fremtiden. 

Kasper Hjulmand er i denne evaluering nået frem til den konklusion, at holdet har brug for ny energi. 

Derfor har Kasper Hjulmand og Peter Møller i fællesskab vurderet, at det er tid til et skifte, og at der skal en ny landstræner til.  

Kasper Hjulmand udtaler: 

“Det har været en utrolig ære og privelegie at få lov til at være træner for vores alle sammens landshold igennem fire år. Jeg har givet alt, hvad jeg havde, for at opnå succes og for at få folket til at samle sig om holdet. Det at repræsentere sit land er det absolut største, jeg kan forestille mig, og jeg vil se tilbage på en fantastisk tid med stor opbakning til vores drøm. Når jeg ser to år frem mod VM, kan jeg mærke, at det vil være bedst for holdet, at der kommer et nyt ansigt og nye idéer til, som kan skrive et nyt stort kapitel for dette fantastiske hold, og derfor er det bedst, at en anden fører holdet videre. Det handler ikke om mig. Det handler om, hvad der er bedst for holdet,” siger Kasper Hjulmand. 

Hjulmand kan se tilbage på fire år som landstræner med store resultatmæssige højdepunkter. 

Han førte Danmark til førstepladsen i to ud af to slutrunde-kvalifikationer, avancerede fra gruppespillet ved to ud af tre slutrunder med kun VM i Qatar som en stor skuffelse, og semifinalen og den danske folkefest ved EM i 2021 står tilbage som det helt store højdepunkt og som et af de største kapitler i den danske fodboldhistorie. 

Derudover er det lykkedes at få danskerne til igen at strømme til landsholdets kampe i Parken med bl.a. historisk 13 udsolgte hjemmekampe i træk. Senest valfartede tusindvis af danske fans til EM i Tyskland, hvor der var op mod 20.000 danskere til de fleste kampe, ligesom diverse storskærmsarrangementer var stopfyldte landet over. 

“I 2019 indgik jeg og Peter Møller en aftale med en fælles drøm om, at landsholdet skulle inspirere danskerne, spille for en fyldt Parken hver gang, og at vi skulle vinde noget for Danmark. Drømmen blev omsat til en klar og tydelig strategi, hvor vi bl.a. ville videreudvikle på ambitiøse infrastrukturplaner for fodbolddanmark. Bryde søjler ned internt og sætte skibe i søen, som vil kunne løfte danske fodbold mange år ud i fremtiden. Vi drømte om at bringe børnene og de unge tættere på landsholdene og i det hele taget gøre landsholdene mere relevant for befolkningen. Vi er ikke lykkedes med alt, men vi er kommet langt og har fået danskerne til at drømme stort. Jeg vil gerne sige en dybfølt tak for den kolossale støtte, jeg er blevet mødt med over alt, jeg er kommet. Det fællesskab med danskere i alle aldre og alle dele af landet er noget, jeg altid vil huske og værdsætte,” siger han og fortsætter:  

“En speciel tak også til alle i DBU for tilliden. Tak til vores fantastiske stab og en meget dybfølt tak til alle de spillere, jeg har samarbejdet med. Det har været en ære,” slutter Kasper Hjulmand.   

Fodbolddirektør i DBU Peter Møller hylder Kasper Hjulmand for hans tid som træner for Herrelandsholdet. 

Udover store resultater med en semifinale ved EM i 2021 fremhæver han, hvordan Kasper Hjulmand har formået at samle dansk fodbold og trække en lige linje fra piger og drenge ude i græsrodsklubberne og hele vejen op til stjernerne på Herrelandsholdet.  

Bl.a. ved at tage rundt i hele landet og lave inspirationstræninger, deltage ved fodboldskoler og altid være en ledestjerne for, at det er børnene, de frivillige og fansene, landsholdet spiller for. 

“Kasper har leveret en fantastisk præstation som landstræner og har rykket dansk fodbold og landsholdet på en lang række områder. Hans resultater for en nation som Danmark er helt i top, og han har en kæmpe andel i, at danskerne står i kø for at komme ind og se Herrelandsholdet spille i Parken hver eneste gang. Det er en stor dansk landstræner, vi siger farvel til og skylder en kæmpe tak,” siger Peter Møller. 

Han er samtidig glad for, at Morten Wieghorst har sagt ja til at være landstræner frem til nytår og i første omgang efterårets seks Nations League-kampe, så han samtidig kan bruge efteråret til at se på, hvad vej landsholdet skal bevæge sig, og hvilken profil der skal stå i spidsen over en længere periode frem mod VM i 2026. 

“Wieghorst er en toptræner med erfaring fra store danske klubber og som U21-landstræner, og han har alt det, der skal til for at føre holdet videre i den næste periode. Han kender holdet, spillerne, staben og måden, vi gerne vil spille og udtrykke os på, når landsholdet spiller. Morten har været loyal over for Kasper, men vil naturligvis den kommende tid sætte sit eget præg på holdet,” siger Peter Møller. 

Morten Wieghorst opnåede som spiller 30 landskampe for Danmark og har tidligere været cheftræner i FC Nordsjælland, AaB, AGF og for U21-landsholdet, ligesom han udover at have været assistenttræner på Herrelandsholdet også har været det i Premier League for Swansea. 

Wieghorst er glad for tilliden fra DBU og Peter Møller. 

“Det er selvfølgelig en stor ære og et stort skulderklap, at DBU i denne situation har valgt, at jeg skal være landstræner. Vi har en fantastisk talentmasse i dansk fodbold, og jeg glæder mig meget til at tage fat på opgaverne til efteråret. Jeg vil sammen med staben og spillerne give alt for, at vi kan opnå succes i de spændende kampe i Nations League, og at danskerne kan være stolte over deres landshold,” siger Morten Wieghorst. 

Kasper Hjulmand vil fremadrettet på konsulentbasis have en tilknytning omkring det store kulturprojekt Hele Danmarks Klubhus, hvor ambitionen er at skabe et stort nyt nationalt fodboldkraftcenter samt regionale kraftcentre på tværs af Danmark.   

Der vil være mulighed for pressen til at få interviews med Kasper Hjulmand, Peter Møller og Morten Wieghorst hos DBU fredag klokken 12.00.