OPDATERET 13. JULI 2024 KL. 20.45: 

DBU's dommerudvalg har besluttet at udskyde den mulige indførsel af ny dommerregel fra herrernes EM-slutrunde. LÆS MERE HER.

Som et led i optimeringen af forholdet mellem dommere og spillere har DBU’s dommerudvalg på baggrund af anbefalinger fra UEFA besluttet at indføre den samme regel, der netop nu bliver benyttet under herrernes EM-slutrunde.

Det betyder, at det fremover kun vil være anføreren for holdene, som kan henvende sig til dommere. På den måde har dommere nu en åben linje til dialog med holdene for at forklare vigtige beslutninger inklusive dem, som involverer VAR.

Reglen indføres til sæsonstart i eliterækkerne. Det gælder Herre-DM (Superliga, 1., 2. og 3. Division) og i Kvinde DM (Kvindeliga og Kvinde 1. division).

Formand for dommerudvalget, Michael Johansen, glæder sig over beslutningen:

”Vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan beskytte vores dommere bedre, og hvordan vi samtidig kan styrke kommunikationen mellem dommere og spillere. Tiltaget til EM har givet en klar forbedring på begge områder, og derfor er vi også glade for, at det nu bliver indført i dansk fodbold. Det er altafgørende for både dommere og spillere, at der eksisterer en gensidig tillid mellem parterne, og vi mener, at den nye regel kan styrke det.”

Udover eliterækkerne bliver der også kigget på at indføre reglen i breddefodbold med start fra 2025.

Læs mere om den nye regel her:

  • Dommeren har nu en åben linje til dialog med holdene for at forklare vigtige beslutninger inklusive dem, der involverer VAR. Disse informationer og forklaringer gives kun til anføreren for holdet. Anføreren er den eneste spiller, der har ret til at tale med dommeren og anmode om afklaringer. Anføreren skal henvende sig til dommeren på en respektfuld måde.
  • Anføreren skal tage ansvar for sine holdkammerater og bede dem om at respektere dommerne, holde afstand til dommerne og ikke omringe dommerne.
  • Hvis anføreren er målmand og derfor, i de fleste tilfælde, ikke er tæt på situationerne, skal holdet udpege en markspiller, der autoriseres til at tale med dommeren, for at modtage afklaring på kendelser.
  • Spillere, der tilsidesætter disse instruktioner og henvender sig til dommerne for at vise uenighed eller for at handle respektløst, advares.