Fodboldforbundene i Danmark og Sverige ønsker at være værter for kvindernes EM-slutrunde i 2029. Som del af forberedelserne til et bud har DBU-formand Jesper Møller torsdag holdt møde med kulturminister Jakob Engel-Schmidt, overborgmester Sofie Hæstorp Andersen fra Københavns Kommune og borgmester Jacob Bundsgaard fra Aarhus Kommune for tale om samarbejdet om det ambitiøse projekt.

På mødet blev der drøftet visionerne og ønskerne for et EM-værtskab, og hvordan en så stor begivenhed kan understøtte udviklingen af fodbold for piger og kvinder – samt de mange formelle krav og betingelser for at kunne byde på EM-værtskabet.

DBU’s formand takker både ministeren og de to borgmestre for deres store interesse for et muligt dansk-svensk EM-bud. Der er dog langt igen i arbejdet med et muligt EM-bud, understreger Jesper Møller:

”Kvindernes EM er en kæmpe begivenhed og vil skabe et massivt løft til fodbold for piger og kvinder i Danmark og Sverige. Vi kan vise vores særlige nordiske værdier og foreningsliv og skabe en fantastisk slutrunde. Det er populært at være vært for store fodboldbegivenheder, og vi forventer, at flere store nationer vil byde på EM-værtskabet. Da UEFA har skærpet kravene til EM-værtskaber sammenlignet med seneste EM, blandt andet i kravet om økonomi og store stadions, har vi brug for al mulig opbakning, ” siger han.

DBU-formanden forklarer, at UEFA stiller krav om et stadion med plads til 50.000, tre stadions med plads til 30.000 og fire stadions med plads til 20.000.  Det kan Danmark og Sverige tilsammen levere, men hvis værtskabet skal være ligeværdigt, er der brug for et yderligere stadion i Danmark med plads til mere end 20.000 fans udover det nye stadion, der bliver bygget i Aarhus. Der vil også skulle findes otte steder i landet, hvor de deltagende hold kan indkvarteres og tilbydes optimale træningsfaciliteter under slutrunden.

DBU’s formand, Jesper Møller, forventer, at det bliver svært, men han forholder sig dog stadig optimistisk omkring buddet:

”Fodbold for kvinder er lykkeligvis i rivende udvikling i mange lande, og det er derfor heller ikke en overraskelse for os, at UEFA har valgt at skærpe kravene. Vi har derfor brug for en markant bedre økonomi i vores bud, end da vi forsøgte at få værtskabet for EM for kvinder i 2025. Og så står vi og mangler et stadion, meget gerne i Vestdanmark, med plads til minimum 20.000 tilskuere. Det håber vi, der er kommuner, som er parate til at gå positivt ind i. Derudover vil vi igen påpege behovet for at modernisere og udvide Parken – ellers får vi meget svært ved at tiltrække internationale fodboldbegivenheder til Danmark. Vi er dog fortsat optimistiske og har arbejdshandskerne på. Vi møder allerede nu stor interesse fra kulturministeren, ligesom dialogen med de to store kommuners borgmestre er indledt. Herfra vil vi også række videre ud til andre kommuner og mulige partnere. Vi ønsker, at EM skal være en begivenhed for hele landet,” siger han.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt er glad for, at de første små skridt er taget:

”Herrelandsholdet bidrog til en kæmpe dansk folkefest i 2021, og nu er det i den grad kvindernes tur. Vi har enormt dygtige fodboldspillere, som fortjener, at deres talent følges med lige så store visioner og armbevægelser. Derfor bakker jeg som kulturminister naturligvis op om ambitionen om et dansk EM i kvindefodbold, selvom der naturligvis hverken er en køreplan eller underskrevne dokumenter endnu. Til gengæld er der en kæmpe velvilje til at bakke op om sporten, kvinderne og endnu mere folkefest i hele landet.”

UEFA vil i efteråret offentliggøre helt præcise budkriterier. Herefter skal DBU og SvFF vurdere og beslutte, om de ønsker at byde. Det endelige bud skal afleveres i august 2025, hvorefter UEFA ventes at vælge hvem, der skal være vært for EM-slutrunden i 2029 i december 2025.

Læs mere her: Danmark og Sverige forbereder bud på EM 2029