Baggrunden for seminaret er den nye uddannelse ’Læring og Ledelse’, som samler alle licensklubber, akademichefer, head of coaching, landstrænere samt børne- og ungdomsudviklingstrænere i et målrettet uddannelsesforløb, som DBU og Divisionsforeningen står i spidsen for.

Ifølge DBU’s Talent- og Udviklingschef, Kenneth Heiner-Møller, er det nye uddannelsesforløb et afgørende skridt i, at dansk fodbold kan fortsætte sin positive udvikling.

"Det har været vigtigt for os at samle alle væsentlige aktører inden for talentudvikling i dansk fodbold, på tværs af både roller og køn. Dette er helt afgørende for den fremadrettede udvikling i dansk fodbold. Vi skal dele erfaringer og visioner, men også uenigheder," siger Kenneth Heiner-Møller, der sammen med Talentchef i Divisionsforeningen, Ole Bjur, stod bag både onsdagens seminar og den nye uddannelse, der er et led i talentstrategien for dansk fodbold.

Kenneth Heiner-Møller uddyber:

"I mine øjne er den største udfordring for dansk talentudvikling faktisk, at det går godt. Når det går godt, er det sværere at justere og ændre på det eksisterende. Men erfaringen viser, at skal vi fortsætte med at præstere på højt niveau, skal vi også udvikle os. Det er her. deltagerne og vi i fællesskab kan løfte dansk talentudvikling til det niveau, vi ved, potentialet er til," tilføjer han.

I alt deltog 200 personer, som delte deres erfaringer og visioner for fremtidens talentudvikling.

Inspiration fra en anden performancekultur

Seminaret satte blandt andet fokus på vigtige emner som trivsel, generation Z, og hvordan dansk fodbold kan skabe udviklingsmiljøer, der imødekommer de nye generationers behov. For som DBU's ansvarlige for området fodboldpsykologi, Carsten Hvid Larsen, understregede i sit oplæg behøver talentudvikling og trivsel ikke at være modsætninger – de kan også gå hånd i hånd. Det kræver dog, at fodboldens ofte fastlåste strukturer udfordres, så der bliver plads til hele mennesket – ikke kun fodboldspilleren.

Musiker og TV-vært, Nikolaj Koppel, bidrog med et inspirerende oplæg, hvor han delte sine indsigter om præstationsmiljøer. Han fortalte om, hvordan han har forvaltet sit eget talent og løbende udviklet sig for at udnytte sit potentiale bedst muligt – og med en erkendelse af, at det er vigtigt at fortsætte med sin sport og passion.

Danmarks nye landstræner for Herrelandsholdet, Morten Wieghorst, holdt også sit første faglige oplæg, hvor han kiggede lidt tilbage på EM, men ellers holdt blikket mod det spændende landsholdsefterår. Her delte han sine mål og visioner for dansk fodbold og landsholdet.

Dagen bød udover oplæg på aktive workshops og livlige paneldebatter, hvor viden og erfaringer blev delt på tværs af temaer som tidlig specialisering og selektion samt bæredygtig talentudvikling.