Sjove fodboldoplevelser, fællesskaber og fantastiske frivillige. Det er indbegrebet af DBU's mange fodboldskoler, som hvert år afholdes rundt om i landet til stor glæde for rigtig mange børn. Sådan har det været i over 30 år. Og det er en kæmpe succes.

I 1992 skete der flere store ting i dansk fodbold. De fleste tænker nok på EM-sejren. En helt fantastisk triumf, som samlede og begejstrede folk overalt i Danmark.

Men samme år tog DBU's bestyrelse også en klog beslutning, nemlig at nedsætte et såkaldt børne- og ungdomsudvalg, som fik til opgave at sætte fokus på det brede arbejde i dansk børne- og ungdomsfodbold, sætte aktiviteter i gang og understøtte klubbernes arbejde med børn og unge.

Udvalgets første beslutning blev at ansætte en leder til et nyt koncept, DBU Fodboldskole.

I udvalget lavede vi en lille konkurrence om, hvor mange der mon ville tilmelde sig til sådan noget i sommeren 1993. De mest optimistiske gættede på et deltagerantal på nogle få tusinde.

Der tilmeldte sig over 14.000, og det var lige ved at lægge afdelingen ned fra starten. Men skolerne blev gennemført - naturligvis med de børnesygdomme, der altid vil være ved nye tiltag - og i de efterfølgende 32 år har fodboldskolerne sammenlagt haft flere end 800.000 tilmeldte. Fortsætter udviklingen nærmer vi os én million deltagere i 2030. Det er ganske enkelt imponerende.

DBU's Fodboldskoler er på mange måder et fantastisk koncept. De er for alle, og der er fokus på, at det både skal være sjovt, udfordrende og lærerigt for børnene at være med. Der øves både teknik og taktik, alt imens det sociale samvær og fællesskabet spiller en stor rolle. Kort sagt en fodboldfest fyldt med magiske øjeblikke og succesoplevelser uanset hvad man hedder, hvor man kommer fra, hvilket køn man har, og hvilken fodboldbaggrund man har.

Vi ved fra undersøgelser, at det primært er børn, der i forvejen er foreningsaktive, der deltager, men hvert år deltager også forholdsvis nye klubmedlemmer, der på den måde får endnu mere lyst til at være med i klubbernes fællesskaber, og dermed bidrager fodboldskolerne også til at motivere børnene til at deltage mere kontinuerligt i det unikke foreningsliv, vi har i Danmark.

I 2011 kom lillesøsteren DBU Get2 Fodboldskole til - i et stærkt samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og deres get2sportindsats. Det er nemlig ikke alle børn i Danmark, der har mulighed for at deltage på en almindelig DBU Fodboldskole, for eksempel af økonomiske årsager eller på grund af manglende kendskab til foreningslivet.

Derfor blev get2fodboldskolerne udviklet og målrettet til børn, der bor i udsatte boligområder. De særlige fodboldskoler har år efter år udviklet sig meget positivt og er vokset til flere skoler og deltagere. Det har blandt andet været medvirkende til, at mange flere piger - og deres forældre - har fået øjnene op for foreningslivets muligheder og vist vejen til at blive en del af aktive og sunde fællesskaber.

Fodboldskolerne er i høj grad drevet af klubber og frivillige trænere og ledere, der gør en helt uundværlig indsats ved at bruge en uge eller mere af deres sommerferie for at give andres børn en masse mindeværdige oplevelser. Alle de mange fantastisk frivillige fortjener den største hyldest, og fodboldskolerne er et levende bevis på, hvor godt det danske foreningsliv fungerer.

Så når du møder en blå fodboldskoletrøje i det danske landskab, må du gerne sige tak og give dem et klap på skulderen - det fortjener de.

Indlægget er bragt i Avisen Danmark d. 6. august 2024.