Thomas Frank
20220313FB K668
Bo Svensson
20221008FB K130

Silkeborg, Brentford, Mainz og FC Nordsjælland. Fire klubber, som har præsteret flot i 2022. Og fire klubber, hvis cheftrænere er med i opløbet til at kunne smykke sig med titlen ‘Årets træner 2022’.

For efter stemmerne er talt op, er feltet skåret ned til Brentfords Thomas Frank, FC Nordsjællands Flemming Pedersen, Mainz’ Bo Svensson og Silkeborg-træner Kent Nielsen.

I alt 64 stemmeberettigede trænerkollegaer fra Superliga til 3. division, kvindernes to bedste rækker samt landstrænere har leveret deres bud på de største trænerpræstationer i 2022 og rangeret dem, som de mener har været de fire bedste.

Og vinderen - som bliver fundet inden for den nærmeste fremtid - er altså den, som har scoret allerhøjest.

Alle de stemmeberettigede trænere har kunnet vælge fuldstændig frit i forhold til, hvordan de ville placere deres stemmer, som altså har snævret feltet ind til disse fire:

Thomas Frank
Det var ikke mange fodboldeksperter, der havde spået, at Brentford ville klare skærene i deres første sæson i Premier League nogensinde. Første gang på den store scene og med ligaens mindste budget. Men Thomas Frank og co. ville det anderledes og sluttede i sommer på en imponerende 13.plads - med 11 point ned til Burnley på den forkerte side af stregen. I denne sæson har Frank lagt på spillet og resultaterne, og det er i skrivende stund blot blevet til fire nederlag i Premier League - færre end hold som Manchester United og Liverpool. Manden bag succesen - danske Thomas Frank - er nu i en trænerliga, hvor han nævnes i kandidatfeltet, så snart trænersædet brænder i klubber langt større end Brentford.

Kent Nielsen
Den bundrutinerede træner kan score et hattrick i ‘Årets træner’-titler, hvis han vinder for 2022-præstationen med Silkeborg. Han snuppede titlen i både 2006 og i 2014, hvor han førte AaB til The Double.
Denne gang er han uden tvivl blandt de fire sidste for et imponerende 2022 i spidsen for Silkeborg. I sommer blev det til bronzemedaljer og europæisk kvalifikation - en bedrift, der blev grundlagt med besnærende, offensiv fodbold, som kunne rive alle forsvar itu.
Holdet tog formen med over i den nye sæson, hvor de lagde fremragende fra land i Superligaen, mens de også gjorde sig bemærkede i Conference League - ikke mindst ved at spille stort set lige op med West Ham fra Premier League.

Bo Svensson
Den tidligere FC København-forsvarsgeneral Bo Svensson har forvandlet Mainz fra en rodebutik i bunden af Bundesligaen til en stabil subtop-klub. I foråret 2022 slog de blandt andet et tømmermandsramt mesterhold i Bayern München med 3-1 og endte lige uden for det gode, europæiske selskab med en flot 8.plads.
Efteråret startede fremragende for Svensson og co., og klubben har på intet tidspunkt ligget og rodet nede i den suppedas, som de før danskerens ankomst tilhørte. Nein - klubben har stille og roligt manifesteret sig lige under rækkens største, bedste og mest resursestærke hold.

Flemming Pedersen
I denne vinterpause meddelte FC Nordsjælland, at Flemming Pedersen overlod trønertøjlerne til Johannes Hoff Thorup og i stedet varetog rollen som teknisk direktør. Og sikke et 2022 han stod i spidsen for. Efter et forår i Superligaens nedrykningsspil var det de færreste, der havde store forventninger til FC Nordsjælland i efteråret. Men de bragede igennem ligaen med fantastisk fodboldspil og spillere, der udviklede sig til kæmpe profiler og salg undervejs.

De kommende dage kan du på bold.dk interviews med de fire kandidater samt fire af de nøglespillere, der har udført deres taktiske planer på banen.

De seneste ti års vindere ser således ud:

2021: Kasper Hjulmand, Landsholdet

2020: Thomas Frank, Brentford

2019: Åge Hareide, Landsholdet

2018: Åge Hareide, Landsholdet

2017: Kasper Hjulmand, FC Nordsjælland

2016: Ståle Solbakken, FC København

2015: Jakob Michelsen, SønderjyskE

2014: Kent Nielsen, AaB

2013: Jess Thorup, Esbjerg

2012: Kasper Hjulmand, FC Nordsjælland