Danmark sparkede lørdag aften sit første VM i 16 år i gang, da det gik løs mod Kina på et næsten udsolgt Perth Rectangular Stadium.

En nervøs start – fra begge hold – udgjorde fortællingen i første halvleg.

Mens Kina sad mest tungt på kampen i de første 25 minutter, fik danskerne mere fat og kom længere frem på banen i perioden før pausen.

Ingen af danskernes hårdt tilkæmpede forsøg faldt dog inden for målrammen, og Lars Søndergaards tropper måtte gå til pause uden cifre på måltavlen. Det samme var tilfældet for Kina, der heller ikke fik skabt nogle reelle chancer i de første 45 minutter.

Efter en velfortjent pause til begge hold var det danskerne, der kom bedst ud af startblokken til anden halvleg. Flere chancer kort tid efter pausen - og særligt én stor hovedstødsmulighed til Josefine Hasbo - gjorde det klart, at det var danskerne, der havde fået mest ud af tiden i omklædningsrummet.

Lars Søndergaard valgte ikke at udnytte pausen til at skifte ud i sine startende 11, men efter 60 minutters spil blev Real Madrids Signe Bruun sat på banen i stedet for Kathrine Kühl i Danmarks forreste kæde. Nicoline Sørensen forlod banen 10 minutter senere til fordel for Rikke Marie Madsen, mens Amalie Vangsgaard blev smidt i VM-ilden som erstatning for Janni Thomsen.

Danmark kom igen tæt på en føring et kvarter før tid, da en kineser var tæt på et besynderligt selvmål. Tæt under mål manglede Simone Boye et par centimeter for at dirigere kuglen i kassen, men det forblev 0-0.

Men i det 90. minut kom den store forløsning. Efter et hjørnespark fra Pernille Header steg indskiftede Amalie Vangsgaard til vejrs og headede bolden i kassen fra 12-13 meter. 1-0 til Danmark og kæmpe rød-hvid jubel.

Danmark forsvarede sejren hjem og topper dermed VM’s gruppe D sammen med England, som er næste modstander. Kampen spilles i Sydney den 28. juli.