Interkønnet, transkønnet eller nonbinær. Nu begynder arbejdet for en helt ny arbejdsgruppe i DBU, der skal undersøge, hvordan alle kønsidentiteter- og forståelser føler sig velkomne i dansk fodbold.

For særligt de senere år er der kommet fokus på kønsdebatten, og Danmarks Idrætsforbund udarbejdede i 2022 en lang række anbefalinger for inklusion af netop interkønnede, transkønnede og non-binære i dansk idræt. Derfor udarbejder DBU nu sine egne retningslinjer og anbefalinger for køn i dansk fodbold. Det skal være med til at hjælpe landets fodboldklubber men også synliggøre, at alle er velkomne, uanset hvilken kønsidentitet man har.

Formand for DBU’s Governance- og Udviklingskomite, Helle Thorning-Schmidt, ser frem til, at der også kommer fokus på netop køn i dansk fodbold, da fodboldens verden skal tage sit samfundsansvar alvorligt, fortæller hun:

”Det er vigtigt, der er fokus på, at dansk fodbold skal være for alle. Uanset hvem man er, hvor man kommer fra og hvilket køn, man identificerer sig som. Derfor er det vigtigt, der bliver kigget på de udfordringer og barrierer, der kan være for, at alle føler sig velkomne og inkluderet,” udtaler Helle Thorning-Schmidt.

 

Inkluderende fodboldfællesskab

Arbejdsgruppen skal afdække, hvordan dansk fodbold kan gøre fodbold mere inkluderende i forhold til kønsidentitet i sammenhæng med fodboldens grundlæggende værdier som inklusion, lige konkurrence og en sport, der skal være sikker for alle at dyrke.

Forperson for arbejdsgruppen, Natasha Al-Hariri, der også er medlem af DBU’s Governance- og Udviklingskomite og næstforperson i Etisk Udvalg, forklarer:

”Med arbejdsgruppens fokus, drøftelser og anbefalinger på området håber jeg, at vi kan være med til at gøre en reel forskel for børn, unge og voksne, der enten er, eller ønsker at blive en del af fodboldens univers i Danmark. Fodbold skal være for alle køn, så det er vigtigt, vi får konkrete initiativer på bordet, så endnu flere vil føle sig velkomne.”

Arbejdsgruppen skal efter flere møder i 2023 indstille til DBU’s bestyrelse, hvordan dansk fodbold fremadrettet skal indrette sig på området.

Det er DBU’s Governance- og Udviklingskomite, der sammen med DBU’s Breddekomite har foreslået en arbejdsgruppe på området og derfor sidenhen er blevet nedsat af DBU’s bestyrelse.

 

Arbejdsgruppen

Natasha Al-Hariri (forperson for arbejdsgruppen), medlem af DBU's Governance- og Udviklingskomité og direktør, DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom

Christian Bigom, formand Pan Idræt

Dorte Nørregaard, Leder af Videnscenter om handicap

Fahad Saeed, stifter af Sabaah

Finn Moseholm, formand i DBU Sjællands Disciplinærudvalg

Jens Christian Hansen, formand for DBU Jylland Region 4 og medlem af DBU Jyllands bestyrelse

Lene Bengtsson, Silkeborg IF Q

Mads Agner Veng, FA2000

Nadia Jacobsen, medlem af arbejdsgruppe bag DIF-rapporten

Pernille Løvengreen, konsulent, DIF Udvikling

Simone Hersleb Mathiasen, DBU Lolland-Falster

Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef, LGBT+ Danmark

Tanja Koch-Rasmussen, administrationschef, Divisionsforeningen