DBU’s Lokalunioner, DBU’s administration, Divisionsforeningen, Kvindedivisionsforeningen og relevante komiteer og udvalg i DBU er alle blevet opfordret til at indstille projekter. Der er kommet et rigtig flot felt af indstillede.

Kriteriet for at vinde lyder:
”‘En Del af Noget Større’ er en del af fortællingen om dansk fodbold og kan være med til at vide fodboldens betydning inden for blandt andet sundhed, integration, social ansvarlighed, foreningsliv og skoleområdet.

Derfor vil DBU hædre en person eller et projekt, der arbejder med fodbolden som et middel til at løfte et ansvar i samfundet og til at se fodbolden som en del af noget større.”

De fire nominerede er:

B1909’s kvindehold
B1909 ligger i hjertet af Vollsmose i Odense – et område med mange beboere af anden etnisk herkomst end dansk – og uden tradition for at piger spiller fodbold. 

For få år tilbage lykkedes det B1909 at få pigefodbolden startet op igen – båret af unge, voksne kvinder fungerende som trænere. Alle af anden etnisk baggrund end dansk. 

De trænere har i år startet deres eget fodboldhold, som også spiller med i en DBU Fyn-række. 
Det gør de ikke kun fordi, de synes fodbold er sjovt: 

”Vi vil gerne vise pigerne I Vollsmose, at fodbold er for alle – også for piger. De har brug for rollemodeller for at se, at lige meget hvilken baggrund, kultur eller land man kommer fra, så er fodboldverdenen åben for dig som pige eller kvinde. Det vil vi gerne vise dem, og vi vil gerne vise deres forældre det”, fortæller 32-årige Hüsne Er.


Inklusion i fodbold-Danmark – Sønderborg Boldklub
Ensomhed og stofmisbrug bliver i Sønderborg Boldklub skiftet ud med fodbold. Der sker via tæt samarbejde med Sønderborg Boldklub, NGO’en OMBOLD, Sønderborg Kommune, DBU og DBU Jylland. Med støtte fra Nordea-fonden i 2022 fik OMBOLD, DBU og DBU Bredde midler til at iværksætte projektet ’Inklusion i fodbold-Danmark’, som har til formål at få mennesker i udsatte positioner, for eksempel hjemløse, psykisk sårbare og misbruge, med i positive fodboldfællesskaber.

Sønderborg Boldklub har fra starten af været meget involveret i initiativet og er lykkes med at invitere folk i udsatte positioner ind i deres fodboldfællesskab. Samtidig har Sønderborg Kommune virkelig prioriteret initiativet og stiller med dygtige fagprofessionelle medarbejde til at understøtte den ugentlige træning i klubben, ligesom OMBOLD bruger deres erfaringer og kendskab til målgruppen til at understøtte indsatsen.

’Inklusion i fodbold-Danmark’ er et super eksempel på, hvad samskabelse kan medføre og gøre af forskel for sårbare målgrupper.


Høje Taastrup Dream Team ’Fodbold for børn med særlige behov’
I Høje Taastrup IF har de udviklet et unikt fodboldtilbud til børn med særlige behov som diagnoser, kognitive udfordringer eller skjulte handicap.

Hver fredag fyldes hallen ved Gadehaveskolen i Høje Taastrup med lyden af glade børn i alderen 6-12 år. Og mens de ligner en helt almindelig gruppe børn, så har de det til fælles, at de har udfordringer, der gør, at de ikke kan begå sig på et traditionelt fodboldhold.

I stedet for at fokusere på begrænsningerne, så kalder de holdet for Dream Team, da spillerne også her udlever deres drømme ved at få lov til at gå til en fritidsaktivitet og blive dygtige til fodbold. Ved hjælp af piktogrammer med tekster og tegninger viser holdleder Line Aoussar, hvornår der er samling, opvarmning, kamp eller evaluering. Dermed er alle børnene med på, hvad der skal ske – og de føler sig trygge ved overgangen til en ny aktivitet.


’Unge fodboldpiger bliver dommere’
71 kvinder. Under otte af dem er under 18 år. Det er realiteten ud af 3.300 fodbolddommere rundt omkring på de danske fodboldbaner. Men nu er der blevet uddannet 10 nye pige/kvinde dommere på Bornholm, hvor ni af dem er under 18 år.

Dommerkurset har løftet ansvaret og skabt nye, unge kvindelige dommere. Det har givet kvinderne et nyt fællesskab med fodbolden som samlingspunkt. At være dommer kræver disciplin, og det kan være med til at gavne kvindernes personlige udvikling, og samtidig udvide deres horisont til fodboldspillet.

Håbet for projektet er, at pigerne med den erfaring de tilegner sig ude på fodboldbanerne, kan give dem en psykologisk og mental ballast, som vil styrke dem i fremtiden. Her tænkes der ikke på fodbolden, men i deres eget privatliv, hvor de står foran at skulle vælge erhvervskarriere og dermed skabe deres egen fremtid.

 

Afstemningen løber frem til den torsdag d. 23 februar kl. 23:59