Det startede ganske forfærdeligt, hvor intet andet var vigtigere, end at Christian Eriksen overlevede. Et øjeblik, hvor fodbold pludselig blev ligegyldigt, mens den i tiden efter viste med al sin kraft, hvordan den kan samle og begejstre en hel nation. Endda midt i en global pandemi med diverse restriktioner. Til trods for disse benspænd oplevede mange danskere for første gang en eufori og et fællesskab, som leder tankerne tilbage på sommeren ’92.

Det er ikke desto mindre det, som fodbold kan. Fodbold er meget mere end blot et spil med en bold. Den bevæger og inspirerer og skaber sundhed, inklusion, integration og samler på tværs af blandt andet kultur, alder og etnicitet. Det gælder både lokalt og som samlet nation, som især bliver tydeligt, når landsholdene vinder store sejre på den internationale scene, som det var tilfældet denne sommer.  

Vi skal huske at nyde succesen og de store øjeblikke i dansk fodbold. For vi klarer os langt bedre, end vi burde gøre målt på vores størrelse og andre sammenlignelige parametre. Men det forpligter også, at det forgangne år var et helt igennem fantastisk år for dansk fodbold.

Vi skal investere mere i det sportslige setup for de danske landshold på tværs af køn og alder, hvis vi skal fortsætte med at konkurrere mod de allerbedste i verden. Og næsten endnu vigtigere skal vi få sat en stopper for de faldende medlemstal, som vi desværre også oplever i disse år, og som kun er blevet forstærket yderligere af coronapandemien. Det er ikke kun bekymrende i forhold til fremtidens talentudvikling og professionel fodbold, men i lige så høj grad også i forhold til helt almindelige børn og voksnes deltagelse i fællesskabet og det foreningsliv, som vi i Danmark stolt fremhæver igen og igen som et vigtigt fundament for landets sammenhængskraft.

I DBU har vi netop lanceret en ny strategi for dansk fodbold frem mod 2025, som skal udvikle og fremtidssikre den sport, som hundredtusinder dyrker hver eneste uge rundt om i hele landet.

Kogt ned til en Maggi-terning skal fodbold samle og begejstre hele Danmark. Det er store ord for en lille nation, men over 300.000 aktive udøvere, titusindvis af frivillige og fantastiske landshold på både herre- og kvindesiden vidner om et stort potentiale.

Men det handler ikke kun om landsholdenes præstationer på banen. Udviklingen skal ske gennem stærke samarbejder og bæredygtige rammer for hele dansk fodbold, hvor endnu ­flere børn, frivillige og trænere bliver en del af fodboldens fællesskab.

 

Vi skal skabe det gode børneliv

I de kommende år bliver det afgørende, at vi formår at skabe verdens bedste rammer for de mindste, så flere kommer til og færre falder fra i de unge år. Vi skal hæve kvaliteten af træningen i et miljø, der giver dem lyst til at blive i fællesskabet. Sidste år lancerede vi en dedikeret børnestrategi med udgangspunkt i FN’s børnekonvention, som vi har oversat til fodboldsprog, der skal være en rettesnor for arbejdet med at skabe bedre rammer for vores børn og unge og give dem en masse positive oplevelser både på og udenfor fodboldbanen. Med indsatsen vil vi samtidigt sende et stærkt signal til interesserede børn og forældre. At her er der plads til alle.

Drømmescenariet er, at vi formår at være en del af danskernes liv helt fra barnsben og til bentøjet ikke vil mere – helst langt inde i pensionstilværelsen.

 

Flere skal fastholdes og tiltrækkes

Hvis drømmen skal blive til virkelighed, skal vi også blive dygtigere til at fastholde og tiltrække fl­ere medlemmer, trænere og frivillige. For uden dem, ingen fodbold. Men det kræver større viden om, hvordan vi fastholder og tiltrækker medlemmer anno 2022. Derudover er det en klar forudsætning, at der er faciliteter – og at de er gode og tilgængelige.

I et land som Danmark skal vi være i stand til at knække koden. Det skylder vi os selv og hinanden. For udover at være et fantastisk spil, medfører fodbold også automatisk aktiv deltagelse i foreningslivet og fællesskabet gennem bevægelse og motion. Det er på mange måder en unik kombination, som både gavner den enkelte og samfundet generelt. Samtidigt skal vi også sikre, at der kommer en ny Simon Kjær og Pernille Harder, som kan vinde på banen og være rollemodeller og ambassadører for den sport, der giver så meget til så mange.

For når de spiller for det danske landshold, så spiller de for hele landet. For de mange piger og drenge, der spiller fodbold ude i klubberne. For de mange frivillige, der hver dag gør en kæmpe forskel.

Sidste år var et fantastisk år for dansk fodbold. Vi fik set med egne øjne og oplevet på egen krop, hvordan fodbold skaber bevægelse og samler folk uanset baggrund i verdens største fællesskab. Det skal vi huske at værne om og ikke tage for givet.