Fredag aften bliver der trukket lod til VM-slutrunden i november i Qatar, hvor Herrelandsholdet skal fortsætte den stærke stime af gode sportslige resultater. Dermed bliver der sat datoer og modstandere på Danmarks kampe til VM-slutrunden i november og december i år.

DBU vil give de danske landsholdsfans mest mulig viden, før de besøger Qatar, der de seneste år er blevet kritiseret for at have store udfordringer med menneske- og arbejdsrettigheder for de mange tusinde migrantarbejdere. Blandt andet har Amnesty kritiseret, at mange virksomheder ikke lever op til de nye reformer, der elles skal sikre minimumsløn og retten til at kunne skifte arbejde eller rejse hjem og besøge familien.

Konkret sender DBU informationsmateriale ud til de danske fans, og på fansitet ForDanmark.dk oprettet et informationssite, der skal rådgive fansene før en eventuel rejse til Qatar.

”Qatar er et kontroversielt valg som VM-vært, som DBU er imod. Det kan også være dilemma-fyldt for fodboldfans, og det må være op til den enkelte at beslutte, om hun eller han vil følge landsholdet til en fodboldfest i Danmark eller på stadion i Qatar,” siger Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

”Vi er glade og stolte over, at vi skal til VM og over opbakningen til holdet. Vi håber, at fans vil vise de danske farver og værdier men også, at de vil sætte sig ind forholdene i Qatar, hvis de beslutter sig for at rejse til Qatar. Derfor har vi sammen med Amnesty udarbejdet materiale, som interesserede fans kan have med i deres overvejelser,” afslutter Jakob Høyer.

Amnesty International i Danmark bakker op om DBU’s indsats, og mener ligeledes, at det er vigtigt, at danske fodboldfans, der overvejer at rejse til Qatar, kender menneskerettighedssituationen i landet og de fortsatte udfordringer, fortæller generalsekretær i Amnesty International i Danmark, Vibe Klarup:

”Der er fortsat mange problemer i Qatar, som endnu ikke er løst, og derfor er det også vigtigt, at man som fodboldfan er oplyst om menneskerettighedssituationen i landet, og hvilke kritisable forhold der er, hvis man overvejer at rejse til Qatar i forbindelse med VM i fodbold. Derfor er vi også glade for, at DBU aktivt tager ansvar.”

DBU arbejder på at skabe store fodboldfester i Danmark under VM-slutrunden.

Læs mere om menneskerettighedssituationen i Qatar samt Q&A om billetsalg og meget andet til efterårets slutrunde HER.