Der har de seneste uger været intens debat om FIFA’s forslag om at afholde VM – både for herrefodbold og kvindefodbold – hvert andet år.

Emnet blev også drøftet på dagens møde mellem formændene for de nordiske fodboldforbund, der mødtes i København.

De nordiske forbund er enige om et fælles positionspapir, der kritiserer FIFA’s plan som skadelig – både for herrefodbold og kvindefodbold. Forbundene vil gå videre til først UEFA og dernæst FIFA for at bekæmpe planerne og modarbejde ethvert forsøg på at fordoble antallet af VM-slutrunder.

I det fælles positionspapir fastslår de nordiske fodboldforbund, at de er stærkt kritiske overfor FIFA’s planer, bl.a. fordi:  

  • Det giver flere kampe til i forvejen pressede spillere.
  • Det vil omkalfatre hele fodboldens økosystem, hvor de primære organisationer i fællesskab bliver enige om matchkalender mv.
  • Man kannibaliserer på turneringer, der virker: EM for herrer og kvinder bliver overflødiggjort, hvis der arrangeres unødvendige VM-turneringer hvert andet år.  
  • EM og VM for kvinder vil blive presset ud af offentlighedens søgelys, når internationale herreturneringer afvikles hvert andet år.

På mødet diskuterede de nordiske fodboldformænd særligt konsekvenserne for kvindefodbold, som har været et vigtigt område i det nordiske samarbejde de senere år. Senest har de nordiske lande besluttet at byde på afholdelsen af Kvinde-EM i 2025, og sammen har de nordiske forbund kæmpet for bedre forhold for kvindelandshold i både UEFA og FIFA.

Nu frygter DBU-formand, Jesper Møller, at FIFA-planen om VM hvert andet år helt kan ødelægge den aktuelle gode udvikling for kvindefodbold i Norden og hele verden.

”Kvindefodbold er i en fantastisk udvikling med sportslig udbygning, flere fans, større kampe og turneringer, flere kommercielle investorer og partnerskaber. Det sker i Danmark, i nordiske lande og mange andre steder. FIFA’s plan om VM hvert andet år vil ødelægge hele den udvikling og gøre det svært at komme videre med kvindefodbold, både i Danmark og særligt på verdensplan,” siger Jesper Møller.

DBU-formanden har de senere uger haft dialog med andre europæiske forbund samt møde med FIFA’s ledelse om planerne om VM hvert andet år. Her har han kritiseret planen og fremsat de kritikpunkter, der også er med i det nye positionspapir. Alligevel virker det på Jesper Møller som om, at FIFA-toppen ikke lytter til kritik og bare tromler beslutningen igennem.

”Vi oplever desværre, at FIFA ikke lytter særligt meget til de hensyn og indsigelser, vi påpeger fra DBU og andre UEFA-lande. Det er dybt problematisk, hvis så afgørende beslutning bliver tromlet igennem uden mulighed for at drøfte konsekvenserne. I allerværste fald og sidste instans kan man ikke udelukke, at det kan føre til, at forbund vil melde sig ud af FIFA i protest og manglende lyst til det nye set-up,” siger han.

Jesper Møller og de øvrige nordiske formænd vil tage debatten videre til den kommende FIFA-kongres.