Fodbold rykker for hjertesyge danskere
Motionsfodbold batter for danskere med helbredsproblemer, viser ny undersøgelse. Blandt gevinsterne er bedre humør, en sundere krop og et godt fællesskab, og det er grunden til, at deltagerne står klar på grønsværen til ’Fodbold for Hjertet’ hver uge.
Hjerte-kar-sygdomme er den anden hyppigste dødsårsag herhjemme, og mere end en halv million danskere lever med hjerteproblemer. Her kan motion med en bold ved fødderne gøre en forskel, viser en ny undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet (SDU) for DBU.
Undersøgelsens 76 mænd og kvinder, som triller, løber og dribler med en bold på ’Fodbold for Hjertet’ hver uge, beretter nemlig om markante gevinster ved at spille med på et ’Fodbold for Hjertet’-hold.
Kammeratskabet er afgørende
Ph.d. Marlene Rosager Lund Pedersen er hovedforfatter på undersøgelsen, og hun bekræfter, at de adspurgte oplever en vifte af plusser ved ’Fodbold for Hjertet’:
”Motionsfodbold giver bedre form og helbred, men også et løft i deres humør og livsglæde. Det helt særlige er dog, at deltagerne bliver ved at komme på holdet, fordi de får et godt sammenhold og har nogle kammerater, som står og venter på dem hver uge.”
Sjov motion og fællesskab for alle
To ud af tre deltagere har fået nye kammerater, og hele 92 procent fortæller, at de gerne vil fortsætte med at spille ’Fodbold for Hjertet’ i fremtiden. Det kan Kim Jørn Olsen, som spiller med i Brønshøj Boldklub, nikke genkendende til. Han døjer med både diabetes, forhøjet blodtryk og -kolesterol - og siger:
”Jeg var i tvivl, om jeg kunne klare være med på holdet, men har fundet ud af, at alle kan være med. Jeg har fået en bedre form, mit hjerte kommer på arbejde hver gang, og jeg har mødt nogle fantastiske mennesker, som jeg har det sjovt sammen med. Vi hygger os, også når vi mødes til en kop kaffe efter træning.”
Fodbold særligt effektivt for sundheden
Det er altså fællesskab og holdånd, som i høj grad trækker, når træningstøjet skal på, og støvlerne snøres til en gang træning i sol, regn og blæst på fodboldbanen. Men fodbolden kan mere end at samle folk om et spil med en bold, fortæller Peter Riis Hansen, overlæge ved hjertemedicinsk afdeling på Herlev og Gentofte hospital:
”Motionsfodbold er en særlig effektiv træningsform, fordi den er varieret med både udholdenheds-, interval- og styrketræning. Det batter for sundheden, og det gælder både, når man vil forebygge og behandle hjerte-kar-sygdomme,” siger han.
Et stærkt samarbejde lokalt er altafgørende
'Fodbold for Hjertet' drives af lokale arbejdsgrupper, bestående af kommunen, den lokale fodboldklub og Hjerteforeningens lokalafdeling. Undersøgelsen viser, at det er essentielt, at alle parter bidrager til samarbejdet, hvis fodboldtilbuddet skal blive en succes.
Udarbejdet af Marlene Rosager Lund Pedersen m.fl. Syddansk Universitet, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund v. Institut for Idræt og Biomekanik 2021. Finansieret af DBU.
Der findes pt. 24 hold rundt omkring i landet.
DBU og SDU har udviklet konceptet med støtte fra TrygFonden. Hjerteforeningen er samarbejdspartner og bidrager til at udbrede konceptet.
Læs mere på www.dbu.dk/fodboldforhjertet