DEBAT: Selvfølgelig skal vi til VM
Det er svært at få armene ned, når vores landshold klarer sig så eminent. Men det kan alligevel godt ske, for holdet skal, efter den suveræne præstation, spille VM i Qatar.
Herrelandsholdet har indtil videre nettet 27 gange i VM-kvalifikationen. Indkasseret nul mål. Spillet og sammenholdet på banen og i truppen er unikt. Det er svært at få armene ned, når vores landshold klarer sig så eminent. Men det kan alligevel godt ske, for holdet skal, efter den suveræne præstation, spille VM i Qatar. Et land, der aldrig nogensinde skulle være tildelt det værtskab. En beslutning, DBU ikke har været med til at træffe og aldrig ville have stemt ja til. Lad os håbe, at de ændrede regler i FIFA om tildeling af VM-værtskaber sikrer, at historien ikke gentager sig.
For slutrunden i Qatar, der afvikles i november og december næste år, har med rette mødt massiv kritik fra flere parter. Landet har begrænset fodboldkultur, og slutrunden skal spilles om vinteren på grund af ekstrem høj varme om sommeren. Men værtsnationen møder i særdeleshed kritik på grund af landets håndtering af basale menneskerettigheder for de mange migrantarbejdere i Qatar. Noget flere NGO’er, organisationer og også DBU har været opmærksomme på længe.
Indimellem bliver jeg mødt af journalister, der spørger mig, hvorfor DBU først har påbegyndt arbejdet i Qatar nu, hvor Danmark har kvalificeret sig? Til det må jeg svare, at det har vi naturligvis ikke. Siden 2015 har DBU sammen med stærke nordiske allierede forbund ført en aktiv og kritisk dialog og gjort opmærksom på forholdene i Qatar. Både overfor FIFA men også overfor selve VM-arrangørerne i Qatar. Og DBU har arbejdet benhårdt for, at tildelingen af værtskaber ikke skulle foregå i lukkede rum. Derfor blev det i 2016 blandt andet indført, at VM-værtskaber fremover skulle tildeles af FIFA’s kongres, hvor alle 211 medlemslande hver har én stemme, så det foregår i åbne og transparente beslutningsprocesser.
Vi har de senere år intensiveret det kritiske arbejde med mange møder med og i Qatar, FIFA og UEFA og med fælles nordiske breve til FIFA. Alle steder, hvor vi får muligheden, tager vi det op. Vi har for eksempel været til foretræde i Folketinget sammen med Danmarks Idrætsforbund, mødtes med Danske Fodbold Fanklubber og medlemmer af Herrelandsholdets fanklub, alle vores sponsorer og kommercielle partnere samt afholdt høring om Qatar-debatten. Alt sammen for at sætte fokus på de massive menneskerettighedsudfordringer, landet står overfor. Vores kamp for at ændre menneskerettighedssituationen og forbedre forholdene i Qatar har stået på i flere år, og vi fortsætter arbejdet. Vi er nemlig ikke i mål. Selvom der sker fremskridt på flere områder og for eksempel kafala-systemet er afskaffet, så er der fortsat meget arbejde at gøre. Derfor har vi også besøgt Qatar flere gange i både 2016 og 2019, set stadionbyggerier, opsøgt migrantlejre og holdt politiske møder. I december i år går turen til Qatar igen, og sideløbende fortsætter vi arbejdet herhjemme
En undersøgelse af danskernes holdning til boykot af VM i Qatar eller ej viser, at inden Danmarks kamp mod Israel i marts svarede knap halvdelen, at de var for en boykot. Efter Herrelandsholdets endelige kvalifikation var det faldet til 27 procent. Undersøgelsen blev bragt i Weekendavisen i slutningen af oktober måned. Og menneskerettighedsorganisationer, NGO’er herunder Amnesty International, og fagbevægelsen anbefaler, at vi møder op og tager den direkte og kritiske dialog og ikke vender ryggen til og boykotter VM. Det samme anbefaler de migrantarbejdere, vi har mødt: Kun gennem pres fra jer og andre forbedres vore forhold. Hvis vi blot ignorerer og lukker øjnene for situationen i Qatar, så ændrer vi absolut ingenting.
DBU er en fodboldorganisation, der er sat i verden for at spille fodbold. Ikke for at drive udenrigspolitik. Vi har et ansvar for at bidrage til at skabe positive forandringer der, hvor fodbolden skal spilles, og det ansvar tager vi på os. Netop derfor har vi blandt andet gang i kritisk dialog, indhentning af ekspertviden og drøftelser med organisationer. Og med Herrelandsholdets endelige kvalifikation har vi en helt særlig forpligtelse til at gøre endnu mere, også selv om det er vanskeligt. Derfor har jeg også for nyligt spurgt Qatar til den frie presse, fodboldfans adgang til stadion samt minoriteters rettigheder i landet. For vi vil vise, hvem vi er og derfor vil vi også præsentere flere initiativer undervejs.
Vi har vundet på banen på fornemste vis og skal nu deltage i verdensmesterskaberne i fodbold. Den største fodboldscene på kloden. Her møder vi selvfølgelig op, viser hvem vi er, vores danske værdier, og hvad vi står for. For selvfølgelig skal vi til VM i Qatar.
Kronikken blev også bragt i Tipsbladet og på tipsbladet.dk.