Vidunderkasse af Damsgaard
I en imponerende ramme i Parken mødte Danmark mandag aften Rusland. Lang tid før kickoff var stemningen fantastisk, og stemningen blev bare bedre og bedre jo nærmere vi kom første fløjt.

Da kampen endelig kom i gang, var det med Danmark som det toneangivende mandskab, vi forsøgte at komme til indlæg over kanterne – og igen i dag var Mæhle ofte farlig, og Damsgaard fik også flere gange vist sine offensive kvaliteter. VI kom dog bare ikke frem til de store chancer.

Efterhånden som halvlegen skred frem fik Rusland kæmpet sig tilbage i kampen, og de var ganske tæt på at tage føringen i det 18. minut da Golovin slap helt fri med Schmeichel på en russisk kontra. Heldigvis stod den dansk keeper hvor han skulle – og således kunne de mange tilskuere i Parken ånde lettet op.

Rusland fortsatte med at skabe små chancer, således kom både Dzyuba og Golovin til skud, de var dog henholdsvis ved siden af og langt over. Russerne begyndte dog også at trække tiden ved enhver lejlighed, og fik passende nok også en henstilling af kampens dommer.

Omkring den halve time var Danmark kommet helt tilbage i kampen, og vi var også meget tæt på at komme foran da Højbjerg sendte et brag af et langskud afsted mod keeper Safonovs mål, skuddet gik dog 10-20 centimeter forbi målet til stor ærgrelse for både Højbjerg og de mange tilskuere.

I det 38. minut kom Danmark så foran – og det på en sand lækkerbisken af et mål. Delaney spillede Højbjerg der straks sendte den ind til Mikkel Damsgaard et par meter uden for russernes felt. Damsgaard tog et enkelt træk og sendte så et følt langskud i kassen til dansk føring – og til et kæmpe jubelbrøl fra de mange danske fans.

Efter Mikkel Damsgaard scoring pressede vi på, og kom også ganske tæt på at udbygge føringen inden pausen, men ind kom bolden ikke – men der var alligevel stor tilfredshed på tribunerne, da der blev fløjtet til pause med 1-0 på måltavlen.

Total forløsning i 2. halvleg
Etter pausen kom Danmark ud og overtog kampen. Vi pressede frem mod russernes mål, og var flere gange tæt på at komme på 2-0. Vi skulle dog hen til det 59. minut, før vi fordoblede føringen – og det takket være en kæmpe fejl i det russiske forsvar. Her blev en bold sendt ind foran mål, hvor Yussuf Poulsen takkede for chancen og sikkert bragte Danmark på 2-0.

Og Danmark fortatte med at angribe, og indskiftede Dolberg var tæt på at kunne score – og i det hele taget virkede vi til at have kontrol med kampen.

I det 70. minut blev der så pludselig spænding om resultatet, for her fik Rusland straffe. Ikke jordens største straffespark set med danske øjne, men den franske dommer Clément Turpin var ikke i tvivl, og russernes anfører Artem Dzyuba scorede sikkert fra 11-meters pletten.

Den russiske reducering kunne have rystet de danske spillere, det skete bare ikke, og vi blev ved med at komme frem til chancer – og i det 79. minut blev det så 3-1. Først var Andreas Christensen tæt på med et hovedstød på et hjørne, det forsøg blev reddet, returen ind foran mål blev også farlig – den fik russerne dog clearet – men bolden endte hos Andreas Christensen, der fra små 20 meters afstand tordnede bolden i mål til 3-1.

Og blot få minutter senere blev det så 4-1. Denne gang var det Joakim Mæhle der sendte bolden i mål, da han på fornem vis afsluttede endnu et dansk angreb.

På dette tidspunkt kogte tribunerne i Parken – og den belgiske føring over Finland bidrog blot til den gode stemning.

Efter tre minutter tillægstid blev kampen fløjtet af, og dermed var den danske 2. plads i gruppen og videre avancement ved EM en realitet.

Efter kampen brugte spillerne lang tid på at takke for støtten – men den var igen her til aften også helt eminent!

Kampfakta
Rusland-Danmark 1-4 (0-1)
38’ 0-1 Mikkel Damsgaard
59’ 0-2 Yussuf Poulsen
70’ 1-2 Artem Dzyuba (str.)
79’ 1-3 Andreas Christensen
82’ 1-4 Joakim Mæhle

Den danske startopstilling (3-4-3)
Kasper Schmeichel – Andreas Christensen, Simon Kjær, Jannik Vestergaard – Daniel Wass (60’ Jens Stryger Larsen), Pierre Emile Højbjerg, Thomas Delaney (85’ Mathias Jensen), Joakim Mæhle – Martin Braithwaite (85’ Andreas Cornelius), Yussuf Poulsen (60’ Kasper Dolberg), Mikkel Damsgaard (72’ Christian Nørgaard).

Ikke benyttede spillere:
Frederik Rønnow, Jonas Lössl, Joachim Andersen, Robert Skov, Andreas Skov Olsen, Mathias Jørgensen, Jonas Wind.

Oversiddere fra EM-truppen:
Christian Eriksen, Anders Christiansen, Nicolai Boilesen.

Dommer:
Clément Turpin (FRA)

Statistiske vinkler efter Rusland vs Danmark

• Jannik Vestergaard jubilerede mod Rusland med sin A-landskamp nr. 25 for Danmark. Han debuterede i august 2013 og indgik i start-11 for anden kamp i træk for første gang siden juni 2017.
  • Mikkel Damsgaard blev med sine knap 21 år Danmarks yngste målscorer ved en EM-slutrunde. Den tidligere indehaver af rekorden, Flemming Povlsen, kunne overvære rekordskiftet fra tribunerne.
  • Yussuf Poulsen blev med scoringen til 0-2 den 43. spiller for Danmark til at have scoret 10 mål. Hans første scoring var i en EM-kvalifikationskamp mod Serbien i juni 2015.
  • Sejren på 4-1 over Rusland var Danmarks største ved en EM-slutrunde siden 5-0 mod Jugoslavien ved EM 1984 i Frankrig.
  • Danmark spiller ottendedelsfinale mod Wales på lørdag kl. 18.00 på Johan Cruijff ArenA i Amsterdam. På 29-årsdagen for EM-triumfen i 1992.