"Selvom der er sket flere reformer og forandringer, der har forbedret arbejdsvilkårene for tusindvis af migrantarbejdere, så er der er stadig potentiale for forbedringer. Nu bør fokus også rettes mod servicesektoren, der vokser kraftigt frem mod VM, sådan som vi har gjort på turen.”

Sådan lyder det fra adm. direktør i DBU, Jakob Jensen, der har deltaget i en lang række møder i Qatar i denne uge. Møderne har været med organisationer, myndigheder, fagforeninger, medarbejderrepræsentanter og repræsentanter fra ledelsen til potentielle leverandører til Herrelandsholdet under VM. Så DBU og andre europæiske forbund har blandt andre mødtes med Qatars Beskæftigelsesministerium og Udenrigsministerium, FN’s arbejdsorganisation International Labour Organisation, Qatars VM-organisationer og forskellige menneskerettighedsorganisationer.

Selvom Jakob Jensen ser positivt på besøget og møderne med de relevante parter, så er der fortsat brug for, at der sker flere forbedringer, forklarer han:

”Det er mit indtryk, at der bliver lyttet, og at flere og flere lande tilslutter sig arbejdet for positive forandringer. Men det er fortsat afgørende, at forbedringerne bliver flere, og at de ikke rulles tilbage, når VM er overstået. Det håber vi kan lykkes endnu bedre, da vi nu har flere lokale relationer at bygge på, så vi sammen kan skabe forandringerne,” udtaler Jakob Jensen.

 

Møde med migrantarbejdere

Udover møder, hvor der er blevet diskuteret reformer for arbejdsmarkedet, pressefrihed og sikkerhed for fans samt rettigheder for LGBTI+ personer, så har DBU også uden for det officielle program mødtes med migrantarbejdere i Qatar. Jakob Jensen fortæller, at flere migrantarbejdere har mærket forbedringerne, mens andre fortæller om skræmmende eksempler, hvor reglerne ikke bliver efterlevet. Men én ting er de fælles om, forklarer Jakob Jensen:

”Det gjorde et meget stort indtryk at møde mennesker fra en række lande i Asien og Afrika, der alle var migreret til arbejdspladser i forskellige sektorer i Qatar. De lagde vægt på, hvor afgørende det er, at vi som fodboldorganisation skubber på fremadrettet for at forbedre deres arbejdsforhold,” siger han og fortsætter:

”De sagde entydigt, at boykot er den dårligste løsning for dem. Som en ung mand sagde: ”If you boycot, you will cause us to lose”. De opfordrede til, at vi i stedet bruger vores stemme alle de steder, vi kan. Det er det, vi gør, og det vi vil fortsætte med.”

Læs desuden UEFA's pressemeddelelse her