Ny rapport fra Amnesty International sætter igen fokus på migrantarbejdere i Qatar
En ny rapport fra Amnesty International, sætter fokus på Qatars manglende evne og vilje til at undersøge, behandle og forebygge arbejdsrelaterede dødsfald blandt migrantarbejdere.
Temperaturer på 40 grader, fuld sol og ingen læ. Det er nogle af de forhold, som migrantarbejdere i Qatar arbejder under. En ny rapport fra Amnesty International sætter endnu en gang fokus på mange af de udfordringer Qatar har i deres behandling af migrantarbejdere på byggeprojekter i landet.
I DBU er adm. direktør Jakob Jensen opmærksom på, at det går langsomt med at skabe de nødvendige forbedringer i Qatar, og udtaler:
”Det er sørgelig læsning, og vi ærgrer os over, at de nødvendige forbedringer for migrantarbejderne i Qatar stadig ikke er gennemført. Vi vil fra DBU fortsat presse på alle de steder, vi kan, for at skabe forandringer i Qatar og forbedringer for migrantarbejderne frem mod VM i 2022.”
Anbefalinger til FIFA og nationale fodboldforbund
Rapporten konkluderer samtidigt, at de reformer, der blev indført i maj 2021, som en del af et bredere reformprogram i Qatar, er vigtige og vil tilbyde bygningsarbejdere og andre større beskyttelse mod varme og dermed bedre arbejdsforhold – hvis altså reglerne håndhæves.
Amnesty International anbefaler også med den nye rapport, at FIFA og nationale fodboldforbund offentligt opfordrer myndighederne i Qatar til at forbedre forholdene for deres migrantarbejdere. Det er især den varme, som arbejderne bliver udsat for, det hårde arbejde, og nærmere undersøgelser af dødsårsagen ved pludselig død og kompensation til efterladte, som landet skal tage hånd om.
Det er ingen hemmelighed, at DBU ikke enige i beslutningen om at placere VM 2022 i Qatar. DBU har siden 2015 rejst kritik af menneskerettighedssituationen i Qatar, både overfor FIFA og via UEFA og direkte overfor myndighederne i Qatar. Noget der er sket i samarbejde med de øvrige nordiske forbund og i tæt dialog med bl.a. Amnesty International, fagbevægelsen, Kulturministeriet og Folketinget.
I maj 2021 sendte DBU et åbent brev til FIFA med fire markante krav til forbedringer i Qatar, som stort set følger rapportens anbefalinger:
- En fuldstændig implementering af allerede vedtaget arbejdstagerrettighedslovgivning i Qatar og anmoder om yderligere forbedringer
- Det skal sikres, at arbejdstageres rettigheder samt menneskerettighederne overholdes - også efter slutrunden og det gælder ikke kun stadions og infrastruktur men også hoteller, servicesektor m.m.
- Anmoder om, at de grundlæggende frihedsrettigheder overholdes før, under og efter slutrunden i 2022 – eksempelvis presse- og ytringsfrihed
- En omfattende undersøgelse af det påståede antal dødsfald blandt migrantarbejdere i Qatar, som afdækket af den engelske avis Guardian i marts
DBU vil fortsætte arbejdet, og vil frem mod VM arbejde aktivt for, at FIFA og dets 211 medlemslande gør deres yderste for at lægge maksimalt pres på Qatar.
Læs mere her, hvor DBU har samlet informationer om indsatsen for at forbedre forholdene i Qatar.